Nemecko nechce byť závislé na USA, preto vypustí vlastné špionážne satelity

20.02.2018 | 11:31
  0
Informáciu priniesol nemecký denník Die Zeit.

Nemecko v snahe vyhnúť sa v oblasti špionáže konkurencii zo strany USA, spustilo nový satelitný program pre svoju Spolkovú spravodajskú službu (BND). Oproti pôvodným plánom je však projekt oveľa nákladnejší. Berlín plánuje na vypustenie dvoch satelitov najnovšej generácie vynaložiť 400 miliónov eur.

Rozpočtový výbor nemeckého parlamentu schválil financovanie zámeru v novembri minulého roku.

Obe prieskumné družice budú schopné identifikovať a zachytiť snímky objektov vo veľkosti formátu A4. Denník Die Zeit obdržal prísne tajný dokument, v ktorom je uvedené, že vypustenie družíc sa očakáva v roku 2022.

Nemecko sa tak snaží zbaviť závislosti na Spojených štátoch, ktoré nemeckým špionážnym službám poskytujú svoje satelitné údaje.

„BND musí byť schopná rýchlo a nezávisle získavať informácie, aby tak mohla poskytnúť nezávislé aktuálne situácie,“ povedal pre nemecké noviny šéf Spolkovej spravodajskej služby Bruno Kahl.

„Nie vždy je dostatočné, že získate potrebné informácie, zatiaľčo ste závislí tretej strane kupovaním snímkov na komerčnom trhu alebo dávaním požiadaviek medzinárodným partnerom,“ dodal Kahl.

Nemecký denník sa domnieva, že škandál z roku 2013 ohľadne odpočúvania mobilného telefónu kancelárky Angely Merkelovej zo strany americkej NSA mohol v tomto smere zohrávať svoju úlohu.

Zdroj: zeit.de / rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti