Nemecko na pomoci Grécku zarobilo vyše 2,9 miliardy eur

23.06.2018 | 19:14
  0
Zisky inkasovala nemecká centrálna banka a prevádzala ich do štátneho rozpočtu.

Nemecko od roku 2010 zarobilo na pomoci Grécku najmenej 2,9 miliardy eur, predovšetkým vďaka vyplateným úrokom z gréckych štátnych dlhopisov v rámci programu Európskej centrálnej banky Securities Market Programme (SMP). Vyplýva to z údajov, ktoré poskytla nemecká vláda na požiadavku strany Zelených. Strana žiada, aby sa časť dlhu Aténam odpustila.

Zisky inkasovala nemecká centrálna banka a prevádzala ich do štátneho rozpočtu. Deutsche Bundesbank, ako znie oficiálny názov centrálnej banky, tiež dlhopisy sama nakupovala. Do roku 2017 získala sama banka na úrokoch za nákupy v rámci programu SMP zhruba 3,4 miliardy eur. Len v rokoch 2013 a 2014 odišlo do záchranného fondu eurozóny ESM a do Grécka 900 miliónov eur, zvyšný zisk tak predstavoval 2,5 miliardy eur.

Rozpočtový odborník strany Zelených Sven-Christian Kindler preto požaduje, aby sa Grécku významná časť dlhu odpustila. „Napriek všetkým tým pravicovým mýtom Nemecko z krízy v Grécku masívne ťažilo,“ povedal Kindler agentúre DPA. „Je neprijateľné, aby spolková vláda z gréckych úrokov sanovala nemecký rozpočet,“ dodal.

Zdroj: napalete.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti