Nemecko dopláca na protiruské sankcie najviac

18.12.2017 | 11:54
  0
Straty Európskej únie sa v dôsledku hospodárskych reštrikcií pohybujú vo výške takmer 38 miliárd eur.

Ekonomické sankcie, ktoré pred tromi rokmi zaviedla proti Rusku Európska únia, potrestali predovšetkým Nemecko. Uviedol to nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, ktorý sa odvoláva na najnovšiu štúdiu publikovanú Kielským inštitútom pre svetovú ekonomiku.

„Pre Nemecko to v porovnaní s inými západnými krajinami predstavuje takmer 40 percent exportných strát, pričom ostatné hlavné geopolitické subjekty sú v tomto smere oveľa menej postihnuté,“ tvrdí štúdia. Jej autori tvrdia, že vývoz zo Spojeného kráľovstva do Ruska klesol o 7,9 percenta, zatiaľ čo francúzsky vývoz klesol o 4,1 percenta. Obchod medzi Spojenými štátmi  a Ruskom sa však podľa uvedených údajov znížil iba o 0,6 percenta.

Podľa odhadov inštitútu sa v súvislosti s uplatnením protiruských sankcií znížil nemecký export o 618 miliónov eur. Analytici poukazujú na to, že celkové straty na vývoze vzhľadom na vzájomné obchodné obmedzenia dosiahli od zavedenia sankcií výšku 37,5 miliárd eur. Až  90 percent z tejto sumy predstavujú straty Európskej únie.

Sankcie proti Moskve zaviedol Brusel v roku 2014 z dôvodu údajného angažovania Ruskej federácie v konflikte na východnej Ukrajine. Uplatnenie represívnych opatrení sa zameralo na ruské finančné a energetické odvetvia, ako aj na obranný sektor. Taktiež sa týkajú viacerých vládnych predstaviteľov, podnikateľov a osobností z oblasti verejného života.

Kremeľ vo svojej reakcii prijal protiopatrenia. Embargo Moskvy sa vzťahuje na poľnohospodárske výrobky, potraviny a nerastné suroviny zo štátov, ktoré sa pripojili k protiruským sankciám. Od toho času obidve strany svoje opatrenia niekoľkokrát rozšírili a predĺžili.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti