Nemeckí Slobodní vylúčili účasť v novej Merkelovej vláde

23.11.2017 | 17:04
  0
Strany tzv. Jamajskej koalície sa nezhodli v utečeneckej politike a v otázke klimatických zmien.

Predseda nemeckej Slobodnej demokratickej strany (FDP)  Christian Lindner odmietol možnosť vstúpiť do takzvanej Jamajskej koalície, ktorej členom by bola aliancia Kresťansko-demokratickej únie a Kresťanskej-sociálnej únie (CDU/CSU) so Zelenými. Túto alternatívu zmietol zo stola, aj v prípade ak by hrozili v krajine prečasné voľby.

"Spolupráca so Zelenými na federálnej úrovni nie je teraz možná ... Zelení sa nebudú transformovať na inú formu stranu, kde by zaujali iné pozície ako doteraz ... Nechcem robiť predpovede o nových voľbách, avšak nemáme z nich obavy," konštatoval šéf FDP.  V tejto súvislosti poznamenal, že nepodporuje prípadnú menšinovú vládu, pretože ani koalícia s CDU/CSU s liberálnou FDP nemusí byť podľa neho stabilná.

Uvedené vyhlásenie nadväzuje na Lindnerovo pondelkové stanovisko, že jeho strana nateraz ukončila koaličné rozhovory s Merkelovej s CDU/CSU a stranou Zelených, čo znemožňuje vytvorenie novej vlády. Strany sa totiž počas povolebných vyjednávaní nezhodli predovšetkým v otázkach, ktoré sa týkajú utečeneckej politiky a klimatických zmien. Najväčšie rozpory sú predovšetkým medzi Slobdnými a stranou Zelených. Eniromentalisti sa s liberálmi nezhodli hlavne v politike ukončenia využívania uhlia a spaľovacích motorov. Zelení navrhovali rok 2030, avšak FDP sa domieva, že by to malo negatívny vplyv na zamestnanosť a nemeckú konkurencieschopnosť.

Predstavitelia Zelených sa na rozdiel od Slobodnej demokratickej strany vyslovili za možnosť pokračovať v rozhovoroch aj naďalej.

Parlamentné voľby v Nemecku sa konali 24. septembra. Merkelovej CDU v nich skončila sa najhorším povojnovým výsledkom, keď napriek víťazstvu strana získala 33 percent hlasov. FDP sa s takmer 11 percentami umiestnila na štvrtom mieste a strana Zelených ako šiesta najsilňejšia politická strana dostala v plebiscite takmer 9 percent.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier musí podľa zákona navrhnúť Spolkovému snemu takého kandidáta na funkciu spolkového kancelára, ktorý by v parlamente dokázal získať nadpolovičnú väčšinu hlasov.


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti