Nemecký poslanec vyzval pri príležitosti Dňa víťazstva svojich kolegov v Bundestagu, aby udržiavali dobré vzťahy s Ruskom

09.05.2018 | 18:10
  0
Jan Korte pripomenul milióny sovietskych obetí v boji proti nacizmu.

Predseda parlamentnej frakcie nemeckej ľavicovej strany Die Linke pri príležitosti Dňa víťazstva, ktorým si pripomíname kapituláciu nacistického Nemecka v roku 1945, apeloval na nemeckých politikov a ich osobitnú zodpovednosť za udržiavanie dobrých vzťahov s Ruskom.

Jan Korte v tejto súvislosti vyhlásil, že bezprecedentné straty Sovietskeho zväzu počas druhej svetovej vojne by mali byť uznané nad rámec mandátu súčasnej politiky.

V rozhovore pre noviny Die Neue Osnabrücker Zeitung svojim kolegom v Bundestagu pripomenul, že bývalý Sovietsky zväz utrpel najviac počas nacistickej agresie, pretože počas tohto obdobia bolo zabitých 27 miliónov sovietskych občanov a takmer žiadnu rodinu neobišla strata svojich blízkych. Nemecký politik pripomenul obete miliónov ruských väzňov, ktorí boli zabití alebo umučení v nemeckých koncentračných táboroch.

Korte poukázal na fakt, že len málo ľudí v dnešnej dobe vie, že Berlín neoslobodili Američania, ale Rusi.

„Rozhodujúcim zlomom bola bitka pri Stalingrade, ktorá bola prvou veľkou porážkou nacistickej armády Wehrmacht. Deň D na Západe prišiel až o rok a pol neskôr,“ vysvetlil poslanec.

Korte je vášnivým obhajcom výstavby pamätníka venovaného miliónom sovietskych obetí genocídy Adolfa Hitlera.

„Každá vojna a osobitne táto so zreteľom na skutky zo strany Wehrmachtu nesie zo sebou očividné klamstvá,“ povedal Korte a zdôraznil, že tretia ríša v boji proti Sovietskemu zväzu v nevídanom rozsahu porušila pravidlá boja.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti