Nemeckí poslanci: Mier v Európe je možný iba s Ruskom

23.04.2018 | 12:52
  0
Na spoluprácu s Ruskom vyzývajú okrem opozičných predstaviteľov aj členovia vládnej SPD.

Západ by mal obnoviť zmysluplný dialóg s Moskvou vo všetkých významných medzinárodných otázkach a Rusko by malo byť vyzvané, aby sa vrátilo k zoskupeniu G7. Uviedli predstavitelia nemeckých opozičných strán.

„Ak má Západ vážny úmysel zapojiť sa do konštruktívneho dialógu s Ruskom, teraz je ten správny okamih,“ povedala predsedníčka parlamentnej frakcie nemeckej Ľavice (Die Linke) Sahra Wagenknechtová. V tejto súvislosti dodala, že skupina G7 (siedmych najvyspelejších krajín sveta) by sa mala znova stať G8.

Jej slová podporil aj ďalší opozičný poslanec za FDP Alexander Graf Lambsdorff. „Je rozumné posilniť a lepšie organizovať dialóg s Ruskom,“ vyhlásil s tým, že „G7 + 1 by bol tým správnym formátom“.

Poslanci nemeckého Bundestagu upozornili, že kľúčové medzinárodné otázky nemožno vyriešiť bez spolupráce s Moskvou a naliehali na západných lídrov, aby na nadchádzajúci júnový summit G7 v Kanade pozvali ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Wagenknechtová pri tejto príležitosti uviedla, že „mier v Európe aj na Blízkom východe“ je možný iba vtedy, keď Západ bude spolupracovať s Ruskom.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas (SPD) čelí v svojej vlastnej strane kritike za presadzovanie nekompromisnej politiky vo vzťahoch s Ruskom.

Ministerská predsedníčka spolkového štátu Meklenbursko-Predpomoransko - Manuela Schwesigová vyhlásila, že záujem o dialóg s Kremľom nebol dostatočne jasne vyjadrený novou nemeckou vládou, ktorej členom je aj SPD. Dolnosaský premiér Stephan Weil na zasadnutí výkonného výboru nemeckých sociálnych demokratov v neďeľu vyhlásil, že Nemecko by sa malo usilovať o vzájomné „porozumenie“ s Ruskom. Politika nemeckého šéfa diplomacie podľa neho vyvoláva v rámci strany pobúrenie. Varoval tiež, že Maasov politický kurz ohrozuje tradíciu zahraničnej politiky sociálnych demokratov.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier pred nedávnom varoval pred demonizáciou Ruska a jeho obyvateľov. „Bez ohľadu na (ruského prezidenta Vladimíra) Putina nemôžeme vyhlásiť Rusko ako celok a jeho obyvateľov za nepriateľa. Naša história hovorí proti niečomu takému a je v stávke príliš veľa,“ povedal Steinmeier pre nemecký denník Bild.

Z najnovšieho prieskumu verejnej mienky uskutočneného inštitútom Forsa vyplýva, že viac ako 90 percent Nemcov si želá lepšie vzťahy s Ruskom. Tri štvrtiny opýtaných uviedlo, že americký prezident Donald Trump predstavuje pre svetový mier väčšiu hrozbu ako Vladimír Putin.

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti