Nemeckí politici vyjadrili obavy pred plánom Steva Bannona vytvoriť v EÚ platformu na podporu pravicových strán

23.07.2018 | 16:59
  0
Výnimkou je antimigračná strana Alternatíva pre Nemecko (AFD).

Bývalý hlavný stratég amerického prezidenta Donalda Trumpa čelí ostrej kritike po oznámení vzniku novej platformy na podporu pravicových strán v Európe v snahe pomôcť im získať jednu tretinu kresiel Európskeho parlamentu.

Nemeckí politici takmer z celého politického spektra kritizovali Bannonove plány ohľadne spustenia projektu The Movement (Hnutie), ktorého cieľom je pomôcť európskym pravicovým stranám získať miesta v Európskom parlamente. Predstaviteľ vládnej CSU - Florian Hahn berie Bannonovu iniciatívu vážne a v tejto súvislosti povedal, že EÚ sa ako celok musí postaviť proti „neprípustnému vonkajšiemu zasahovaniu do volieb“.

Člen SPD Michael Roth povedal, že ľudia musia bojovať proti Bannonovmu projektu „dobrými argumentmi a dôverou“. Dodal, že Európa by sa nemala obávať „nacionalistických kampaní“ zameraných „dostať EÚ na kolená. Roth tiež vyjadril presvedčenie, že európske hodnoty sú silnejšie ako Bannonova „nenávisť a lži“.

Slobodná demokratická strana (FDP) prostredníctvom Renaty Alte uviedla, že Bannonova iniciatíva predstavuje „frontálny útok na európske a európske hodnoty“. Ako dodala, projekt Trumpovho bývalého stratéga je signálom pre všetkých proeurópskych politikov, že by mali pokračovať v reformách potrebných pre boj proti „pravicovým populistom“.

Jedinou stranou, ktorá Bannonov projekt nepodrobila kritike je Alternatíva pre Nemecko (AfD). Alice Weidelová (AfD) v tejto súvislosti povedala, že projekt Hnutie je „vzrušujúci a ambiciózny“, zároveň však odmietla Bannonovu pomoc v rámci volebnej kampane svojej strany.

Bývalý poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon povedal pre server The Daily Beast, že v Európe plánuje zriadiť nadáciu, ktorá má pomôcť presadzovať na kontinente konzervatívne pravicové myšlienky.

Nadácia The Movement má byť podľa neho protipólom fondu amerického finančníka a filantropa maďarského pôvodu Georgea Sorosa a stáť v čele „pravicovej populistickej revolúcie“.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti