Nemecké väzenia môžu čeliť nárastu počtu islamistických extrémistov

26.02.2018 | 11:22
  0
S týmto varovaním prišla krajinská ministerka spravodlivosti.

Nápravné ústavy v Nemecku sa pokúšajú vyrovnať sa s rastúcim počtom radikálnych islamistických extrémistov v ich zariadeniach. V súčasnosti sa ich v nemeckých väzeniach nachádza približne 150. Vo svojom článku o tom informoval nemecký denník Die Welt, ktorý sa v tejto súvislosti odvolal na informácie z úradu spolkového kriminálneho úradu.

Uvedené osoby si buď odpykávajú trest odňatia slobody alebo sa vo väzbe nachádzajú z dôvodu obvinení v súvislosti s terorizmom.

Ministerka spravodlivosti spolkového štátu Hesensko Eva Kuhne-Hormannová (CDU) novinárom povedala, že v nasledujúcich rokoch možno vo väzniciach očakávať ďalšiu vlnu extrémistov.

Spolková prokuratúra v meste Karlsruhe začala v minulom roku približne 1000 stíhaní za činy spájané s terorizmom. Nemecké orgány sa obávajú, že nárast počtu uväznených extrémistov môže mať za následok vyššie riziko ohrozenia bezpečnosti príslušných zamestnancov.

Minulý mesiac nemecký občan, ktorý konvertoval na islam spoločne s príslušníkom Al-Kájdy napadli a zranili väzenskú stráž v severofrancúzskom meste Vendin-le-Vieil po tom, ako sa dozvedeli, že ohľadne vyšetrovania útokov z 11. septembra 2001 môžu byť vydaní do USA.

„Počet moslimov vo väzeniach je dostatočne veľký na to, aby v týchto zariadeniach vytvorili skupinu, ktorá môže ovplyvniť aj ostatných, pretože tí nie sú organizovaní,“ varoval libanonsko-nemecký politológ a publicista Ralph Ghadban.

Bývalý nemecký spravodajský dôstojník poznamenal, že nemecká spoločnosť nie je pripravená podobné problémy riešiť.

„Musíme premýšľať o alternatívnych riešeniach. V parlamente bude potrebné pripraviť, prerokovať, diskutovať a rozhodnúť o právnych možnostiach. Aký je účel držania extrémistov vo väzeniach namiesto riešenia problému tým, že ich deportujeme a pošleme späť do krajín ich pôvodu. Deportácia je niečím, čo ohrozuje ich existenciu, a preto si myslím, že by to bol oveľa silnejší signál v porovnaní s programom sociálnej reintegrácie,“ povedal Rainer Rothfuss pre RT.

Podľa bezpečnostnej správy zverejnenej v januári sa počet násilných islamistických radikálov žijúcich v nemeckom hlavnom meste za ostatných šesť rokov zvýšil štvornásobne. V Berlíne žije v súčasnosti až 950 prívržencov salafizmu - radikálnej, ultrakonzervatívnej interpretácie islamu.

Zdroj: rt.com / welt.de





Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti