Nemecké kladivo na nenávistné prejavy

02.01.2018 | 11:00
  0
Nová legislatíva má zabrániť šíreniu nenávisti na internete

Veľkým sociálnym sieťam v Nemecku od Nového roka hrozí pokuta až do výšky 50 miliónov eur, ak bezodkladne po upozornení nezmažú hanlivé komentáre alebo ohováranie.

Príslušný zákon, ktorý má okrem iného zabrániť podnecovaniu k nenávisti na sociálnych sieťach.

Nová legislatíva ukladá komerčným sociálnym sieťam s viac ako dvoma miliónmi registrovaných používateľov, aby odstránili nelegálny obsah zo svojich serverov. Po upozornení od úradu musí prevádzkovateľ sťažnosť okamžite preskúmať a neoprávnený príspevok do 24 hodín vymazať. V nejasných prípadoch má na to sedem dní. Týždenná lehota sa dá vo výnimočných prípadoch prekročiť.

Nemecké ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že zverejní na svojich stránkach formuláre, ktoré budú môcť ľudia využiť na hlásenie príspevkov zo sietí, ktoré zákon porušujú. Norma sa týka najmä sietí ako Facebook, Twitter či YouTube, ale nie napríklad e-mailových a messengerových služieb. Norma tiež neplatí pre odborné portály, onlineové hry či predajné servery.

Zástupcovia Facebooku už oznámili, že v Nemecku vytvorili špeciálny tím, ktorý má niekoľko stoviek ľudí. Bude sledovať príspevky, ktoré by mohli zákon porušovať.  Firmám, ktoré pravidlá porušia, hrozí pokuta až päť miliónov eur pre osobu zodpovednú za vybavovanie sťažností na protiprávny obsah a pokuta až 50 miliónov eur pre celý podnik.

Každá sociálna sieť, nech je jej sídlo v akejkoľvek krajine, bude musieť mať v Nemecku zodpovednú osobu, na ktorú sa bude možné obrátiť.

Kritici sa obávajú, že norma povedie k prehnanému mazaniu príspevkov na sociálnych sieťach. Podľa nich to ohrozí slobodu slova.

Zákon prijal Spolkový snem vlani v júni a platí od 1. októbra s účinnosťou od 1. januára 2018.

Zdroj: medialne.etrend.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti