Nemecká vláda voči utečencom radikálne otočila: Ide o hnusné navádzanie, búria sa aktivisti!

04.12.2017 | 08:40
  0
Najskôr ich vítali z otvorenou náručou, teraz sa ich chcú zbaviť.

Tak možno v skratke pretlmočiť nespokojnosť aktivistov, ktorí bojujú za práva utečencov. Nemecká vláda totiž pripravuje finančný bonus pre odmietaných žiadateľov o azyl, ktorí sa dobrovoľne vrátia do svojej pôvodnej vlasti. 

Do konca februára budúceho roka budú môcť rodiny získať nad rámec súčasnej dávky v hodnote do 3000 eur.

Finančná dávka je zameraná na obstaranie bývania alebo vybavenia. V prípade jednotlivcov bude suma do 1000 eur. V súčasnosti dostávajú utečenci, ktorí sa rozhodnú ešte pred koncom azylového konania o návrate do vlasti 1200 eur, v prípade osôb starších ako 12 rokov, deti dostávajú 600 eur. Rodina s jedným dieťaťom by mohla získať až dvojnásobok súčasnej sumy.

„Ľudia sú tým najhnusnejším spôsobom navádzaní na to, aby nedosiahli svoje práva", zhodnotil finančnú prémiu Günter Burkhardt, šéf organizácie Pro Asyl, ktorá pomáha utečencom. Upozornil na to, že príplatok bude vyplácaný len za tri mesiace, čo môže spôsobiť u migrantov k neuváženým rozhodnutiam. Tento krok nemeckej vlády považuje aktivista za „výpredaj právneho štátu".

Súčasný príspevok na návrat do vlasti využiol medzi februárom a októbrom približne 8640 ľudí. V Nemecku pritom žije 115 000 osôb, ktorým úrady odmietli udeliť azyl. V období od januára do septembra dostalo príkaz na opustenie Nemecka 35 000 osôb. Vyhostených bolo v rovnakom období 19 520 osôb.

Úplne opačný prístup v migračnej politike pritom prebieha v Kanade. Minulý rok sa tam usadilo 30-tisíc občanov Sýrie. Ako uvádza britský The Guardian na príklade rodiny Hendawisovcov, ktorí pricestovali do kanadského Halifaxu. Tam ich nevítali imigrační úradníci, ale sponzori. Miestni dobrodinci sa rozhodli nájsť prostriedky pre rodinu, ktoré postačia na jeden rok. Takto by mala prebehnúť pomoc minimálne pre 15-tisíc utečencov zo Sýrie.

Zdroj: pluska.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti