Nemecká tajná služba údajne sledovala tisícky cieľov v Rakúsku, Viedeň žiada vysvetlenie

16.06.2018 | 19:46
  0
Rakúsko už kontaktovalo nemecké úrady s otázkou, kto bol cieľom špionáže a kedy sledovanie skončilo.

Rakúsko žiada od Nemecka vysvetlenie správ o údajnom niekoľkoročnom špehovaní z jeho strany.

Denník Der Standard a týždenník Profil publikovali správy, podľa ktorých nemecká tajná služba BND v rokoch 1999 - 2006 špehovala v Rakúsku takmer dvetisíc cieľov vrátane významných firiem, kancelárskeho úradu a ministerstiev.

Špionáž medzi priateľmi je neprijateľná

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen v reakcii na správy sobotu uviedol, že "špionáž medzi spriatelenými štátmi nie je iba nezvyčajná a nechcená. Je neprijateľná."

Kancelár Sebastian Kurz zase poznamenal, že sa už v roku 2014 objavili podozrenia z činnosti nemeckej tajnej služby v Rakúsku a naznačil, že tie mali z časti za následok sprísnenie nemeckých zákonov.

Kurz ďalej uviedol, že Rakúsko po zverejnení správ kontaktovalo nemecké úrady a pýtalo sa na to, kto bol cieľom špionáže a kedy sledovanie skončilo.

"Chceme mať istotu, že to (sledovanie) skončilo a ak boli uložené dáta, žiadame, aby boli zmazané," povedal novinárom a dodal, že úrady "nemajú v súčasnosti náznaky, že by sledovanie pokračovalo" po roku 2006.

Vyšetrujú, či ide o nové obvinenia

Predseda komisie nemeckého parlamentu dohliadajúcej nad spravodajskými službami Armin Schuster pre mediálnu spoločnosť Funke uviedol, že komisia už vyšetruje, či sú obvinenia nové alebo súčasťou už známych obvinení z roku 2015.

Vtedy BND čelila obvineniam, že mohla pomôcť USA pri špehovaní Európanov.

Zdroj: SITA

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti