Nemecká armáda nie je dostatočne bojaschopná

28.02.2018 | 10:27
  0
Vyplýva to zo správy nemeckého ministerstva obrany.

Výzbroj nemeckej armády je z veľkej časti nebojeschopná. Týka sa to tankov, bojových lietadiel, ponoriek a dôležitých zbraňových systémov, vyplýva zo správy, ktorú vypracovalo nemecké ministerstvo obrany a ktorá má byť v stredu predložená brannému výboru Spolkového snemu.

Opozícia a Bundeswehrverband, čo je záujmové združenie aktívnych a bývalých vojakov, viní zo zanedbania armády ministerku obrany Ursula von der Leyenovú z Kresťanskode­mokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej.

Podľa agentúry DPA, ktorá má správu k dispozícii, bolo vlani okrem iného v priemere bojaschopných len 13 z 58 dopravných vrtuľníkov NH90, iba 39 zo 128 stíhačiek Eurofighter a 12 z 52 vrtuľníkov Tiger. Z celkového počtu 244 tankov Leopard 2 bolo možné nasadiť do bojovej akcie v priemere 105, z 15 dopravných lietadiel A400M mohli byť nasadené len tri.

Podobne neutešený je stav námorníctva. Zo 13 fregát bolo vlani bojaschopných v priemere len päť a zo šiestich ponoriek triedy 212A len jedna, momentálne dokonca žiadna.

Každoročná správa o materiálnej bojaschopnosti doputuje tentoraz k poslancom podľa DPA s oneskorením. Ministerstvo obrany to zdôvodnilo zdĺhavým formovaním novej vlády a čakaním na zriadenie branného výboru.

Ministerstvo odôvodňuje nízku bojaschopnosť rastúcou vyťaženosťou zbraňových systémov výcvikovými účelmi a cvičeniami napríklad v rámci aliančných záväzkov.

Von der Leyenová prosí o zhovievavosť a zdôvodňuje nedostatočnú bojaschopnosť dlhodobým zanedbaním. Modernizácia je „pomalá a namáhavá cesta“, povedala denníku Passauer Neue Presse a zdôraznila, že nová koaličná zmluva medzi konzervatívnou úniou (CDU/CSU) a sociálnou demokraciou (SPD) predpokladá viac peňazí pre Bundeswehr.

Zdroj: pravda.sk




Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti