Nemci viac veria Putinovi ako Trumpovi a Bundestag považuje útoky na Sýriu za protiprávne

23.04.2018 | 13:07
  0
Väčšina Nemcov podľa nedávneho prieskumu si myslí, že primárnu zodpovednosť za nedávne eskalácia napätia medzi Východom a Západom nenesie Rusko.

Nemecký Welt zverejnil výsledok preskúmania útoku USA, Anglicka a Francúzska na Sýriu. Výsledok analýzy právneho oddelenia Bundestagu je odmietnutie útoku, ktorý bol v rozpore s medzinárodným právom.

Znalecká správa bola podľa portálu vypracovaná na základe požiadavky strany Die Linke.

„Použitie vojenskej sily proti štátu porušuje medzinárodné dohovory s týmto štátom, je porušením medzinárodného práva zákazu násilia„.

Zdôvodnenie, že útok bol odvetou za rozmiestnenie chemických zbraní, nebol „presvedčivý„.

Správa tiež odmieta ako „nepresvedčivé“ britské právne odôvodnenie odvetného útoku v reakcii na predpokladané nasadenie chemických zbraní vládnymi jednotkami prezidenta Bashar al-Assada. Briti argumentovali, že medzinárodné právo povoľuje výnimky, aby zabránilo ohromnému ľudskému utrpeniu.

Podľa právnikov Bundestagu neboli podmienky splnené. Bolo sporné, okrem iného to, “či vojenské útoky zabránia ďalšiemu utrpeniu, najmä pokiaľ ide o údajné obete konfliktu v Sýrii,“ uviedla správa.

Strana Die Linke patrí medzi podporovateľov Ruska. Prudký posun verejnej mienky vo vzťahu k ruskému a americkému prezidentovi je povzbudením pre politikov tejto strany.

Posledný prieskum, ktorý zverejnil Frankfurter Allgemeine Zeitung bol však pre mnohých šokom. Podľa prieskumu nesie hlavnú vinu za nedávne napätie medzi Východom a Západom skor Amerika ako Rusko.

Hrozbou pre svetový mier potom nie je Putin, ale americký prezident Donald Trump.

Väčšina Nemcov podľa nedávneho prieskumu si myslí, že primárnu zodpovednosť za nedávne eskalácia napätia medzi Východom a Západom nenesie Rusko.

Inštitút Forsa zverejnil prieskum, ktorý zadala spoločnosti Wiese Consult GmbH.  Polovica respondentov sa v ňom domnieva, že vinu za eskaláciu napätia nesie  Amerika. Jedna štvrtina zodpovednosť kladie na Rusko, sedem percent na štáty Európskej únie a osem percent rovnako na všetky zúčastnené krajiny.

17 percent respondentov uviedlo, že sa bojí Ruska, 83 percent sa však Ruska nebojí. Viac ako tri štvrtiny anketovaných verí, že americký prezident Donald Trump predstavuje pre svetový mier väčšiu hrozbu ako jeho ruský partner Vladimír Putin.

Za zrušenie ekonomických sankcií proti Rusku sa vyjadrilo 55% účastníkov, naopak sprísnenie sankcií žiadalo 13%.

Prieskum sa uskutočnil v čase od 10. do 13. apríla na základe rozhovoru s 2025 oprávnenými štátnymi príslušníkmi.

Zdroje:

slobodnyvyber.sk
faz.ne
welt.de

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti