Nemci medzi najhorších politikov zaradili Merkelovú, Seehofera a Schulza

29.12.2017 | 13:43
  0
Výsledky prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra Kantar Emnid zverejnili nemecké médiá vo štvrtok.

Angela Merkelová, Horst Seehofer a Martin Schulz boli označení za troch najhorších nemeckých politikov roka 2017. Jedným z dôvodov je aj povolebná situácia v krajine. Ani tri mesiace po septembrových voľbách nie je totiž vytvorená nová vláda. Všetci traja politici sa v súčasnosti podieľajú na jej vytvorení.

Až 67 percent respondentov vníma negatívne Martina Schulza, ktorý je predsedom nemeckých sociálnych demokratov (SPD). Od marca tohto roku, kedy prebral do rúk vedenie strany, síce získal krátko na popularite, avšak pred parlamentnými voľbami podpora SPD klesla a strana následne utŕžila vo voľbách najhorší volebný výsledok vo svojej histórii.

So 61 percentami negatívneho hodnotenia skončil na druhom mieste Horst Seehofer, ktorý je šéfom bavorskej kresťansko-sociálnej únie (CSU). CSU je sesterská strana Merkelovej kresťanských demokratov (CDU). Pozitívne označilo Seehofera 25 percent opýtaných. Vo voľbách pred troma mesiacmi získala CSU 39 percent hlasov, čo v porovnaní s rokom 2013 predstavuje stratu 10 percent. Seehofer stráca aj v rámci vnútrostraníckeho boja a očakáva sa, že v najbližších mesiacoch skončí aj vo funkcii bavorského premiéra.

Tretím najmenej obľúbeným nemeckým politikom je kancelárka Angela Merkelová, ktorú negatívne hodnotí 53 percent Nemcov a pozitívne ju vníma 41 percent. Vo funkcii nemeckej kancelárky je od roku 2005, no jej popularita má klesajúcu tendenciu. Dôvodom je predovšetkým spôsob riešenie jej politiky ohľadne najväčšej migračnej krízy od časov druhej svetovej vojny. Kresťansko-demokratická únia (CDU), ktorej predsedá, dosiahla rovnako ako SPD veľmi zlý volebný výsledok. Ten skomplikoval aj následné vyjednávania o podobe novej vlády a Nemecko sa tak ocitlo v politickej kríze.

Z výsledkov najnovšieho prieskumu spoločnosti YouGov vyplýva, že 47 percent nemeckých obyvateľov už nechce Merkelovú viac za kancelárku.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti