Nemci kritizujú tamojšiu univerzitu za kurz o nosení moslimských šatiek

18.01.2018 | 13:35
  0
Škola sa bráni, že účelom predmetu je spoznať moslimský kultúrny kontext.

Nemecká univerzita vyvolala v krajine masívne verejné pobúrenie svojím kurzom o moslimských závojoch. Dôvodom kritiky je údajná podpora útlaku žien a islamizácie spoločnosti, čo však univerzita odmieta.

V Drážďanskom vzdelávacom centre pre dospelých bol ako súčasť učebného plánu jarného a letného semestra zverejnený kurz o pravidlách islamského obliekania. Jednodňový kurz ponúka jeho účastníkom príležitosť získať vedomosti o „pôvode a význame“ rôznych kódexov ženského obliekania v rámci islamu.

Na internetovej stránke tejto vzdelávacej inštitúcie bolo okrem iného uvedené, že cieľom je spoznať aj to, ako sa moslimská žena cíti pri nosení burky. Uvádza sa tiež, že kurz podporujú aj predstavitelia mesta Drážďany. Nemecká verejnosť však uvedenú iniciatívu považuje za nevhodnú, čoho dôkazom sú aj kritické komentáre na sociálnej sieti Facebook.

„Tieto časti odevu (burka, atď.) sa v islame používajú na útlak moslimských žien! A vy ponúkate taký kurz, ktorý financuje aj mesto Drážďany? Znamená to, že ženy z iných kultúr, ktoré tu žijú, by si mali postupne zvyknúť na takýto druh oblečenia?, uvádza jeden z komentujúcich. Ďalší účastník debaty poukázal na to, že žijeme v roku 2018 a nie v stredoveku. V inom komentári bolo zas poukázané na to, že mnohé ženy sú nútené pod hrozbou násilia nosiť šatky zahaľujúce tvár.

Člen miestneho parlamentu za Merkelovej CDU v tejto súvislosti vyhlásil, že kurz je vo svojej podstate naivný. Joerg Kiesewetter dodal, že ľudia by si namiesto zahaľovania mali vzájomne pozerať do očí.

Kurz podrobila kritike aj nemecká aktivistka za práva tamojších moslimských žien. Seyran Atesová upozornila, že kurz v skutočnosti podporuje tradičný pohľad na ženu v islame. Pripomenula, že moslimský závoj je symbolom spoločnosti, kde existuje nerovnosť pohlaví.

Vysoká škola v reakcii na svoju obranu uviedla, že nemecké médiá, ktoré o záležitosti informovali, hlásajú populizmus a úmyselne vyvolávajú spory.

„Kurz sa datuje do jari 2016 a bude sa konať po piaty krát“ uvádza sa v stanovisku vzdelávacej inštitúcie s tým, že uvedený predmet je „neutrálny a nestranný“.

Riaditeľ školy Juergen Kuefner na margo kritiky povedal, že kurz neoslavuje a ani nepropaguje nosenie závojov. Podľa jeho slov je účelom kriticky zhodnotiť náboženské a kultúrne dôvody obliekania sa v moslimskom svete.

Pripomenul, že kurz je venovaný predovšetkým dobrovoľníkom, ktorí prichádzajú do styku so žiadateľmi o azyl.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti