Nemci dôverujú polícii a školám viac ako bankám, veľkým korporáciam a médiám

03.01.2018 | 16:16
  0
Vyplýva to z prieskumu, ktorý sa zameral na dôveru nemeckých občanov vo vlastné inštitúcie.

Občania Nemecka dôverujú v prevažnej miere polícii, lekárom, univerzitám a školám. Naopak vysokú mieru nedôvery prejavujú bankárom, tlačovým médiám a televíznym staniciam. Sociologické údaje zverejnila agentúra na prieskum verejnej mienky Forsa.

Podľa prieskumu vykonaného pre mediálnu skupinu RTL, až 83 percent občanov dôveruje polícii. Za ňou s 80 percentami nasledujú univerzity. Lekárom vyjadruje svoju dôveru 78 percent respondentov a zamestnávateľom 75 percent.

Nemeckej tlači dôveruje už len 40 percent opýtaných a televíznym staniciam iba 28 percent.

Na úplnom spodku dôvery sa umiestnili nadnárodné korporácie (27 percent), banky (20 percent), Islam (9 percent), manažéri (6 percent) a spoločnosti orientujúce sa na vylepšenie obrazu firiem v očiach verejnosti (5 percent).

„Po verejných diskusiách ohľadne automobilového priemyslu, bankrotu spoločnosti Air Berlin a plánovaných škrtoch v spoločnosti Siemens sa dôvera verejnosti v podniky, manažérov, zamestnávateľské združenia a poisťovne prepadla,“ povedal profesor Manfred Guellner, ktorý stojí na čele agentúry Forsa.

Zverejnené údaje potešili viaceré zložky polície v rámci Spolkovej republiky. Pozitívne hodotenie polície vyplynulo z prieskumu aj napriek tomu, že niektorí predstavitelia bezpečnostných zložiek nedávno priznali zlyhanie v opatreniach, ktoré polícia uskutočnila po sexuálnych útokoch na začiatku roku 2016.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti