Nekydajme hanebne na svoju vlasť!

19.03.2018 | 14:12
  0
Spisovateľ, dramatik, diplomat a bývalý politik Jozef Banáš tvrdí, že naši europoslanci „hecujú“ proti Slovensku.

Tieto dni mám hektické - sotva som sa vrátil z Turecka, idem do Indie.
 Ale hektické dni prežíva celé Slovensko. Máme problémy, ktoré si musíme vyriešiť sami a chcem veriť, že to dokážeme.

Po celý môj profesionálny život - viac ako štyridsať rokov, som bol v zamestnaniach, kde som bol konfrontovaný s cudzincami. Či už ako pracovník zahraničného obchodu, neskôr diplomat, riaditeľ rakúsko – slovenskej firmy, ako riaditeľ priemyselnej politiky slovensko – nemeckej firmy, poslanec, alebo teraz ako najprekladanejší slovenský spisovateľ. A vždy, aj v časoch socializmu, som sa snažil prispieť svojou troškou k tomu, aby moja vlasť v zahraniční vyzerala dobre.
 
Áno, doma sme škrípali zubami, ale nikdy som sa neznížil k tomu, aby som na svoju vlasť brýzgal. Mnohí zahraniční novinári, diplomati a politici, ktorých som v živote stretol, mi jasne dávali najavo svoje opovrhnutie ľuďmi, ktorí sa znížili k nadávaniu na svoju vlasť, nech mala akékoľvek problémy a nech to bola ktorákoľvek vlasť. Ak totiž voláme na pomoc cudzinu, svedčí to o jedinom – že nie sme schopní si problémy riešiť sami.Aj teraz som v styku s priateľmi za hranicami a nad tými, ktorí natešení vykrikujú do sveta o tom, akých máme neschopných a skorumpovaných politikov, nechápavo krútia hlavami.

Mám nedobrý pocit, že aj naši europoslanci namiesto toho, aby pokojne vysvetľovali o čo ide, štrébersky „hecujú“ proti Slovensku. Keď som videl niektorých z vás – chlapci a dievčatá, ako sa predbiehate v hanobení svojej krajiny, tak som sa za vás prudko hanbil! Ak si myslíte, že si vás za to budú vaši kolegovia v Štrasburgu vážiť, ste na veľkom omyle. Zažil som takých situácií v Parlamentnom zhromaždení rady Európy niekoľko. Na oficiálnom fóre vás pochvália, dokonca aj v bufete si s vami pripijú, ale čo si o vás myslia skutočne vám nepovedia, pretože v politike sa úprimnosť nenosí.

Skorumpovaných a neschopných politikov a úradníkov majú všade, Európsky parlament nevynímajúc, ale nespokojní politici, novinári a občania, ktorí majú k svojej vlasti zodpovedný vzťah, riešia problémy vo svojej kuchyni. Ešte aj namiesto hesla: „Všetci za Jána“ bojujete pre istotu za pravdu pod anglickým heslom „All for Jan“.

Spomínam si, ako vlani v lete demonštrovali slovenské učiteľky za zvýšenie platov pod anglickými heslami...

Napriek všetkej tragike zavraždenia dvoch mladých ľudí si nemyslím, že Slovensko je katastrofálna krajina, kde vládne mafia a korupcia. Myslím si, že stojí za to, napriek problémom (ale kto ich nemá) snažiť sa prezentovať Slovensko za hranicami ako krajinu kultúry, kultivovanosti, moderny, dynamického rozvoja a slušnosti.

Boj o moc a umenie sú večné, ibaže na rozdiel od politikov umelci pretrvávajú. O Lorenzovi Medicejskom – neoficiálnom vládcovi Florencie, dnes vie málokto, ale o Michelangelovi a Leonardovi, ktorí žili a tvorili pod jeho vládou a robili svojej vlasti skvelé meno, vie celý svet. 
Snažím sa aj ja svojou tvorbou, komunikačnými a jazykovými schopnosťami, prezentovať Slovensko za hranicami v dobrom svetle.

Zdroj: jozefbanas.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti