NATO usporiada najväčšie vojenské cvičenie od konca studenej vojny

02.10.2018 | 17:36
  0
Okrem vojakov z 29 členských krajín NATO sa na manévroch zúčastnia aj partnerské krajiny Švédsko a Fínsko.

Severoatlantická aliancia sa pripravuje na jedno z najväčších vojenských cvičení za posledné roky. Na operácii s názvom Trident Juncture, ktorá sa uskutoční koncom októbra, sa má zúčastniť približne 45-tisíc spojeneckých vojakov oznámil v utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Podľa údajov tlačovej agentúry DPA bude toto obranné cvičenie založené na „fiktívnom, ale realistickom“ scenári simulujúcom kolektívnu reakciu NATO na ozbrojený útok proti jednému z členských štátov Aliancie. Stoltenberg spresnil, že pôjde o najväčší spoločný výcvik vykonávaný vojakmi NATO od konca studenej vojny.

Okrem vyslaných vojakov z 29 členských krajín NATO sa na manévroch v dňoch 25. októbra až 7. novembra zúčastnia aj partnerské krajiny Švédsko a Fínsko.

„Na cvičení sa zúčastní 150 bojových lietadiel, 60 lodí a 10-tisíc vozidiel,“ uviedol Stoltenberg pred novinármi v bruselskom sídle Aliancie. Stoltenberg s podrobnosťami spoločnej operácie vo štvrtok oboznámi ministrov obrany NATO, ktorí sa v Bruseli stretnú na tradičnom pracovnom zasadnutí. Novinárov upozornil, že ide o obranné cvičenie, ktoré nie je namierené proti žiadnej krajine, a spresnil, že Rusko dostalo pozvánku, aby na manévre poslalo pozorovateľov.

Cvičenie NATO sa uskutoční dva mesiace po tom, ako Rusko v auguste usporiadalo na východe krajiny obrovské vojenské manévre, na ktorých sa podľa Moskvy zúčastnilo približne 300-tisíc vojakov.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti