NATO: Najväčšie nebezpečenstvo predstavuje Rusko a terorizmus

16.01.2019 | 21:01
  0
Predseda vojenského výboru NATO ako príklad znepokojujúceho správania sa Ruska uviedol posledný vývoj konfliktu na Ukrajine.

Rusko a medzinárodné teroristické organizácie predstavujú pre 29 členských štátov Severoatlantickej aliancie najväčšie nebezpečenstvo. Na záver zasadnutia výboru, ktorého členmi sú náčelníci generálnych štábov armád členských štátov, to v stredu podľa agentúry DPA vyhlásil predseda vojenského výboru NATO Stuart Peach.

Maršál britského vojenského letectva Peach, ktorý vlani v lete vystriedal na čele výboru NATO českého generála Petra Pavla, na stredajšej tlačovej konferencii povedal, že na zasadnutí grémia v Bruseli sa kvôli uvedeným hrozbám hovorilo o ďalšom sledovaní ruských vojenských kapacít. Zároveň sa však hovorilo aj o potrebe udržiavať s Ruskom vojenské kontakty.

Peach ako príklad znepokojujúceho správania sa Ruska uviedol posledný vývoj konfliktu na Ukrajine. Koncom novembra ruské bezpečnostné sily zhabali v prielive medzi Čiernym a Azovským morom tri ukrajinskej lode, čo znovu zvýšilo napätie medzi Ukrajinou a Ruskom. Členovia posádky sa stále nachádzajú v ruskej vyšetrovacej väzbe.

K podrobnostiam bruselských konzultácií sa Peach bližšie nevyjadril. Vojenský výbor je najvyšším vojenským orgánom NATO. Vo vojenských otázkach predkladá návrhy a odporúčania okrem iného Severoatlantickej rade, ktorá je najvyšším politickým orgánom Aliancie. Výbor sa schádza spravidla trikrát ročne.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti