NATO: Najväčšie nasadenie od studenej vojny

23.03.2017 | 18:42
  0
Dodávky techniky sú zamerané na podporu britskej bojovej skupiny v Estónsku.

23.3.2017 - Desiatky tankov, delostreleckej a inej vojenskej techniky sa z Veľkej Británie a Nemecka presunulo do Estónska, čo minister obrany Spojeného kráľovstva označil ako najväčšie vojenské nasadenie v Európe od čias studenej vojny. Prvé stovky armádnych vozidiel dorazili do Estónska trajektmi z prístavov vo Veľkej Británii a Nemecku. Ako uviedlo britské ministerstvo obrany, vojenská technika bude potom z estónskeho prístavu presunutá na vojenskú základňu v meste Tapa.

Dodávky techniky sú zamerané na podporu britskej bojovej skupiny v Estónsku. Rezort obrany v tejto súvislosti zdôraznil, že ide o jedno z “najväčších nasadení Severoatlantickej aliancie v regióne.”

„Toto je začiatok jedného z najväčších nasadení vo východnej Európe od konca studenej vojny,“ uviedol britský minister obrany Michael Fallon. Dodal, že do konca apríla sa bude v blízkosti ruských hraníc nachádzať “800 britských vojakov, desiatky obrnených vozidiel a tankov.” Severoatlantická aliancia zdôvodnila príchod vozidiel, ktorý nasleduje po rozmiestnení britských vojenských síl do Estónska, posilnením bezpečnosti v regióne proti hypotetickej „ruskej agresii.”

Agentúra Interfax s odvolaním sa na lokálne estónske noviny informovala, že americkí, francúzski a nemeckí vojaci sa už nachádzajú na území Estónska. Do konca budúceho mesiaca by malo byť na vojenských základniach v mestách Tapa a Amari prítomných približne 1650 príslušníkov armád štátov NATO.

Zhromaždenie vojsk je súčasťou rozsiahlej misie Severoatlantickej aliancie, ktorej súčasťou je nasadenie štyroch mnohonárodnostných práporov v Pobaltí, na ktorom sa dohodla vojenská aliancia vlani. Moskva tieto kroky opakovane kritizovala s tým, že expanzia NATO na ruských hraniciach (v Estónsku, Lotyšsku, Litve a Poľsku) naruší bezpečnostnú rovnováhu na kontinente.

Zdroj: rt.com
Preklad: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti