NATO: Kategoricky sa chceme vyhnúť konfrontácii s Ruskom

11.04.2018 | 13:38
  0
Námestníčka generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie tvrdí, že Aliancia nechce viesť vojenský konflikt s Ruskom, no napriek tomu ho stále obviňuje z destablizácie na Ukrajine, alebo Skripaľovej otravy.


„Chceme sa kategoricky vyhnúť situácii, v ktorej by bol konflikt s Ruskom nevyhnutný. Týmto sa v rámci nášho rozhodovacieho procesu aj riadime,“ uviedla pre ruský denník Kommersant Rose Gottemoelleová. Dodala však, že NATO nemôže ponechať bez odpovede niektoré „protiprávne kroky zo strany Ruska, akým je napríklad anexia Krymu, alebo destabilizácia na Donbase, či ovplyvňovanie volieb v iných štátoch a posledné udalosti vo Veľkej Británii“.

Severoatlantická aliancia z toho dôvodu zvyšuje v posledných rokoch svoju prítomnosť v Pobaltí, Poľsku a v čiernomorskej oblasti, aby tak, ako tvrdí, chránila svojich spojencov. Celkový počet vojakov NATO v uvedených regiónoch dosahuje číslo 40-tisíc.

Americká diplomatka Gottemoellerová je od roku 2016 námestníčkou generálnej tajomníka NATO. V rozhovore pre ruské noviny uviedla, že reakcia Aliancie je primeraná a vo svojej podstate má obranný charakter. Odmietla však vylúčiť ďalšie posilnenie vojenských jednotiek NATO. Nevyjadrila sa ani o tom, či Rusko aj naďalej ostáva hlavným protivníkom vojenského paktu.

V súvislosti s otravou Sergeja Skripaľa a jeho dcéry povedala, že Severoatlantická aliancia nemá dôvod spochybňovať tvrdenia Veľkej Británie, ktorá z incidentu obvinila Rusko.

Napriek výsledkom chemických testov, ktoré nepreukázali, že v kauze zohrávalo Rusko svoju úlohu, predstaviteľka Aliancie upozornila, že Spojené kráľovstvo má k dispozícii aj „iné informačné zdroje“, ktoré podporujú tvrdenia Londýna. Gottemoellerová tvrdí , že NATO musí „prejaviť solidaritu a jednotnú pozíciu“. Zároveň obvinila ruské médiá z vedenia propagandistickej kampane.

Vzhľadom na rastúce riziko priamej konfrontácie medzi Ruskom a NATO vyjadrila nádej, že plánované rozhovory medzi náčelníkom ruského generálneho štábu, ktorý je zároveň prvým námestníkom ministra obrany Valerijom Gerasimovom a vrchným veliteľom spojeneckých síl NATO v Európe - generálom Curtisom M. Scaparrottim ohľadne situácie v Sýrii, prispejú k väčšej „transparentnosti, predvídateľnosti a prevencii vojenských incidentov“.

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti