NATO a EÚ vyzvali Rusko, aby uznalo závery vyšetrovania pádu MH17

25.05.2018 | 15:55
  0
Holandsko a Austrália pripísali vinu za zostrelenia malajzijského lietadla Kremľu.

Severoatlantická aliancia vyzvala Ruskú federáciu, aby prevzala zodpovednosť za zostrelenie Boeingu 777 spoločnosti Malaysia Airlines, ktorý bol zostrelený 17. júla 2014 nad východnou Ukrajinou.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vydal túto výzvu po oznámení Holandska a Austrálie, ktoré v piatok oficiálne obvinili Rusko zo zodpovednosti za dramatický koniec linky MH17.

"Vyzývam Rusko, aby prevzalo zodpovednosť a plne spolupracovalo v snahe o zadosťučinenie spravodlivosti, v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov 2166," uviedol šéf Aliancie v správe pre médiá.

Vyhlásenie v podobnom duchu vydala aj Európska únia, ktorá vyzvala Moskvu, aby uznala závery tímu medzinárodných vyšetrovateľov, podľa ktorých príčinou zostrelenia civilného lietadla nad oblasťou východnej Ukrajiny bola raketa Buk.

Osoby zodpovedné za útok, ktorý si vyžiadal životy 298 cestujúcich a členov posádky, by mali predviesť pred spravodlivosť, uviedla vo vyhlásení vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová. Štvrtkové závery medzinárodného Spoločného vyšetrovacieho tímu (JIT) podľa nej ukázali, že predmetný raketový systém "patrí bezpochyby ozbrojeným silám Ruskej federácie".

Brusel vo vyhlásení citovanom agentúrou AP ďalej vyzval Moskvu, aby "prijala svoju zodpovednosť a plne spolupracovala so všetkými snahami o nastolenie zodpovednosti".

K situácii sa v piatok vyjadril na tlačovej konferencii hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Rusko podľa svojich slov nebolo plnohodnotným účastníkom holandského vyšetrovania tohto incidentu a preto nemôže dôverovať jeho záverom.

Na otázku, či Kremeľ popiera obvinenie o účasti Ruska, odpovedal: „Rozhodne.“

Peskov otázku možných kompenzácií rodinám obetí postúpil ruskému ministerstvu zahraničných vecí.


Zdroje:

24hod.sk
sme.sk
aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti