Nastala nová éra mieru: Severná a Južná Kórea sa dohodli na denuklearizácii

27.04.2018 | 12:07
  0
Kim Čong-un po slávnostnom podpise dokumentu povedal, že dúfa v znovuzjednotenie Kórejského polostrova.

Kórejský polostrov vstupuje do novej éry. Vyplýva to z vyhlásenia podpísaného najvyššími predstaviteľmi Severnej a Južnej Kórey po ich prvom stretnutí za viac ako desať rokov. Obe krajiny sa rozhodli spolupracovať na denuklearizácii polostrova.

„Južná a Severná Kórea potvrdili svoj spoločný cieľ dosiahnuť bezjadrový Kórejský polostrov prostredníctvom úplnej denuklearizácie," uvádza sa v dokumente, ktorý v piatok podpísali juhokórejský prezident Mun Če-in a severokórejský líder Kim Čong-un. 

„Na Kórejskom polostrove už nebude žiadna vojna. Nastal nový vek mieru,“ píše sa ďalej.

Obe strany sa tiež dohodli, že v úsilí dosiahnuť plné prímerie, usporiadajú viacstranné rozhovory s Spojenými štátmi a Čínou. Pchjongjang a Soul budú v máji viesť aj vojenské rozhovory na vysokej úrovni.

Severokórejský najvyšší predstaviteľ po slávnostnom podpise povedal, že dúfa v znovuzjednotenie Kórejského polostrova. Oba štáty sa po druhej svetovej vojne rozdelili a po Kórejskej vojne v roku 1953, ktorá skončila namieto podpísania mierovej zmluvy prímerím, zostali nepriateľmi.

„Ukončenie súčasného stavu prímeria a vytvorenie pevného mierového režimu je historickou úlohou, ktorú (obe Kórey) už nemôžu oddialiť,“ uviedli vedúci predstavitelia týchto štátov.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti