Naplánovanie a realizácia vraždy Kuciaka a jeho priateľky podľa sudcu Špecializovaného trestného súdu

09.10.2018 | 14:06
  0
Denník Pravda má k dispozícii uznesenie, ktorým vzal sudca do väzby štyroch obvinených z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Uverejňujeme ho v plnom znení.

Páchatelia boli pri dome Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej niekoľkokrát, miesto činu a jeho okolie si boli obhliadať. V osudný deň čakal vrah na svoje obete skoro dve hodiny, samotný čin trval len niekoľko minút. Keď sa objednávateľka dozvedela, že zomrela aj Martina Kušnírová, bola nahnevaná.

Vraždu si objednali koncom minulého alebo začiatkom tohto roka. Páchatelia boli pri dome Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vo Veľkej Mači niekoľkokrát, miesto činu a jeho okolie si boli obhliadať. V osudný deň čakal vrah na svoje obete skoro dve hodiny, samotný čin trval len niekoľko minút. Keď sa objednávateľka dozvedela, že zomrela aj Martina Kušnírová, bola nahnevaná.

Deň po zverejnení správy o dvojnásobnej vražde si dvaja vykonávatelia pýtali od sprostredkovateľa viac peňazí, uvádza sa v uznesení. Sumu im neskôr aj vyplatili. Výška nie je známa. Pôvodne mala byť vražda objednaná za 50-tisíc eur a odpustenie dlhu 20-tisíc.

Totožnosť objednávateľa doteraz nebola jednoznačne zistená a potvrdená. Podľa výpovede jedného z obvinených, objednávateľom vraždy mala byť osoba, ktorá je momentálne vo väzbe v inej trestnej veci. Objednávka bola urobená sprostredkovane cez minimálne jednu ďalšiu osobu.

Výsledky doterajšieho vyšetrovania nenaznačujú, že by obvinená mala osobný dôvod na objednanie vraždy Jána Kuciaka.

Obvinená pri výsluchu uviedla, že obvinenia považuje za absurdné. Ako uviedla, s ďalším obvineným – sprostredkovateľom vraždy – sa poznajú asi 13 rokov, boli si blízki, obvinenému nedávala žiadne peniaze, okrem tých, ktoré mu požičala a dlží ich jej aj dodnes. Platieval jej úroky za požičané peniaze. Uviedla, že nič nespáchala, nemá prečo utekať. Z uznesenia vyplýva, že sa s kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom pozná, je krstným otcom jej dcéry.

U obvinenej počas domovej prehliadky našli finančnú hotovosť 23 000 eur v 200-eurových bankovkách.

Sudca Špecializovaného trestného súdu poslal obvinených Tomáša Sz., Miroslava M., Zoltána A. a Alenu Zs. do väzby, aby nemohli utiecť, pokračovať v trestnej činnosti, alebo ovplyvňovať svedkov na slobode. Okrem Zoltána A., ostatní traja obvinení podali proti uzneseniu sťažnosť. Najvyšší súd SR ju zamietol. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa vzdal práva na jej podanie.

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zavraždil páchateľ v ich dome vo Veľkej Mači (okr. Galanta) 21. februára približne o 20.20 hodine. Vrah svoje obete zabil krátkou zbraňou kalibru 9 milimetrov. Martinu zasiahol jednou ranou do hlavy, Jána dvoma strelami do srdca. Motív vraždy stále nie je verejnosti známy. Kuciak sa venoval viacerým kauzám, písal o podnikateľovi Marianovi Kočnerovi, ale aj o údajnom prepojení talianskej mafie na vládne kruhy. Zaoberal sa tiež témami albánskej mafie či belgického narkobaróna, ktorý mal prepierať peniaze z drogových obchodov v tatranskom hoteli.

Anonymizované uznesenie Špecializovaného trestného súdu TU.

 

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti