NAKA vedie trestné konanie v prípade dokumentárneho filmu, v ktorom pamätníci poskytujú svedectvo o prvom Slovenskom štáte

24.08.2018 | 20:08
  0
Premietanie dokumentu Zavrhnuté svedectvá podporovala politická strana ĽS Naše Slovensko.

V prípade amatérskeho videa „Zavrhnuté svedectvá“ Národná kriminálna agentúra vedie trestné konanie.
Pre agentúru SITA to potvrdil hovorca policajného prezídia Michal Slivka. „Vzhľadom k štádiu a priebehu trestného konania v súčasnosti bližšie informácie nemôžeme poskytnúť,“ dodal.

Premietanie dokumentu Zavrhnuté svedectvá podporovala politická strana ĽS Naše Slovensko. Mediálnu pozornosť dokument vzbudil po tom, čo mesto Poprad začiatkom augusta stiahlo súhlas na jeho premietanie v miestnom kine Tatran s tým, že obsah filmu „je silne politický a názorovo nevyvážený“. Dokument zobrazuje život v priebehu vojnovej Slovenskej republiky (1939-1945).

„Spomienky a skúsenosti pamätníkov na život v našom prvom samostatnom štáte v moderných dejinách, ktore nemali nikdy uzrieť svetlo sveta. Náš dokument nie je pokus vytvoriť alternatívnu históriu, ale snaha uchovať svedectvá. Pre poznanie tejto časti našej minulosti odporúčame štúdium odbornej literatúry,“ uvádzajú vo svojom stanovisku autori dokumentárneho filmu Ján Pastuszek a Dávid Pavlík.

Uvedený dokument si môžete pozrieť v priloženom videu:

Zdroj: SITA / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti