NAKA pozastavila naplánované vypočúvania organizátorov Za slušné Slovensko

14.11.2018 | 18:52
  0
Proti vyšetrovaniu aktivistov sa postavili Európske centrum na podporu slobody tlače a Reportéri bez hraníc (RSF).

Vo štvrtok sa mali na Národnej kriminálnej agentúre konať ďalšie výsluchy organizátorov z iniciatívy Za slušné Slovensko, nakoniec sa však neuskutočnia.

„Dnes popoludní nám bolo oznámené, že vec bola na základe rozhodnutia prokurátora vecne a miestne odstúpená. Nemáme informácie, aký bude ďalší postup zo strany NAKA alebo prokuratúry a či budú v predvolávaní a výsluchoch pokračovať,“ napísali organizátori na sociálnej sieti s tým, že veria, že trestné oznámenie bude odmietnuté.

O tom, že organizátori demonštrácií Za slušné Slovensko chodia posledné dni na výsluchy na Národnú kriminálnu agentúru, informoval tento týždeň Denník N. Vyšetrovateľ protikorupčnej jednotky Peter Jakubík ich podľa denníka predvolával na výsluch vo veci „korupcia a iné“.

Na výsluchu už boli Juraj Šeliga, Karolína Farská, Katarína Nagy Pazmány, Táňa Sedláková a Veronika Bruncková. Vyšetrovateľ im oznámil, že na nich niekto podal anonymné trestné oznámenie, že organizovali štátny prevrat a platí ich George Soros. Polícia k veci uviedla, že je jej povinnosťou preveriť každé trestné oznámenie.

Zastaviť vyšetrovanie vyzvali slovenskú políciu medzinárodné novinárske organizácie

Európske centrum na podporu slobody tlače (ECPMF) a Reportéri bez hraníc (RSF) sú znepokojení vypočúvaním organizátorov protestov Za slušné Slovensko.

Organizácie podľa tlačovej správy od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vo februári pozorne monitorujú slobodu médií na Slovensku. Vyšetrovanie na základe anonymného podania ich prekvapilo.

„Boli sme šokovaní, keď sme sa dozvedeli, že slovenské inštitúcie začali právne konanie voči statočným mladým ľuďom, ktorí požadujú spravodlivosť za vraždu Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej,“ hovoria mediálna právnička ECPMF Flutura Kasariová a šéfka Reportérov bez hraníc pre EÚ a Balkán Pauline Adés-Mévelová.

Organizátorov protestov Za slušné Slovensko začala vypočúvať Národná kriminálna agentúra (NAKA). Neznámy autor trestného oznámenia ich podozrieva z korupcie, z pokusu o štátny prevrat a z toho, že protesty boli financované zo zahraničia.

Právne kroky podľa organizácií idú proti národným a medzinárodným štandardom v otázkach slobody protestovať a požadovať spravodlivosť za vraždu novinára. „Jediným cieľom tohto trestného konania je zastrašiť a vydesiť organizátorov aj novinárov," píšu organizácie vo vyhlásení.

Vyzývajú preto slovenskú políciu aj ministerstvo vnútra, aby zastavili vyšetrovanie a snažili sa namiesto toho zabezpečiť, aby bolo na Slovensku garantované právo na protest a slobodu prejavu.

Zdroj: SITA / sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti