NAKA kvôli Sorosovi vypočúva organizátorov protestov Za slušné Slovensko

13.11.2018 | 13:39
  0
Vyšetrovateľ mal od organizátorov protestov okrem iného žiadať výpisy z ich súkromných účtov.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) vypočúva organizátorov protestov Za slušné Slovensko. Dôvodom má byť trestné oznámenie, ktoré na nich podal anonym. V ňom tvrdí, že organizovali štátny prevrat a platí ich George Soros. Informoval o tom Denník N.

Na výsluchu už mali byť hlavné tváre protestov - Karolína Farská, Juraj Šeliga a Katarína Nagy Pazmány. Nasledovať by mali ďalší. Vyšetrovateľ mal od organizátorov protestov okrem iného žiadať výpisy z ich súkromných účtov.

Samotnému vyšetrovateľovi sa zrejme do celej akcie nechcelo. „Vyšetrovateľ nám povedal, že on by to hodil do koša, ale na príkaz riaditeľa NAKA musí konať,“ citoval Denník N Šeligu.

Polícia popiera, že vyšetrovateľovi sa do toho nechcelo

Tieto slová však polícia vo svojom oficiálnom stanovisku popiera. "Zverejnené informácie o údajnom vyjadrení vyšetrovateľa, že ,,celú vec by som hodil do koša“ považuje dotknutý policajt za vymyslené. Nikdy sa takto nevyjadril a svoj postup v uvedenej veci realizuje ako procesne samostatný."

"Nie je reálne, aby som vedel o každom trestnom oznámení, nepoznám ani toto. Polícia je však povinná každé trestné oznámenie preveriť, v rámci svojich zákonných možností si dám zistiť bližšie informácie. Do postupu vyšetrovateľa však ja zasahovať nemôžem, je procesne samostatný," povedal policajný prezident Milan Lučanský.

Šéfom NAKA je Peter Hraško, človek blízky bývalému prezidentovi policajného zboru Tiborovi Gašparovi ako aj Robertovi Kaliňákovi.

O tom, že za protestmi, ktoré vyvolala vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, mal stáť finančník George Soros, hovoril ešte na jar expremiér Robert Fico. Podľa neho mal protesty financovať. Fico neskôr Sorosa spájal aj s prezidentom Andrejom Kiskom, ktorý to popieral.

Smer reaguje

 Na vypočúvanie reagoval aj vládny Smer. Strana sa "ostro ohradzuje proti dezinterpretácií vyjadrení predsedu strany Roberta Fica pre české médiá týkajúce sa organizátorov protestov Za slušné Slovensko." 

"Štátne orgány nerobili voči nim žiadne aktívne kroky. O aktuálnom vypočúvaní organizátorov sme sa dozvedeli len z dnešných médií. Predseda strany Robert Fico si stojí za svojimi slovami, ktoré o pozadí protestov povedal nielen pre české médiá," píše sa ďalej v stanovisku strany Smer.

Sorosa vytiahol Fico

Pre reči o Sorosovi a o tom, že by mal na Slovensku organizovať štátny prevrat, na jar takmer padla vláda. Ficove vyjadrenia boli neprípustné pre koaličný Most-Híd. Ten sa napokon uspokojil s tým, že Fico skončil ako premiér.

Šéf Smeru "tému Soros" nedávno vytiahol opäť. O Sorosovi a organizátoroch protestov hovoril pre český portál Echo24.cz. 

„Dnes už vieme, že organizátori tých demonštrácií po vražde Jána Kuciaka boli z organizácií, ktoré platí George Soros," povedal Fico s tým, že všetko zverejní a potom bude jasné, kto si objednal vraždu Jána Kuciaka. 

Generálna prokuratúra eviduje 5 trestných oznámení na organizátorov protestov

Na organizátorov verejných zhromaždení Za slušné Slovensko eviduje Generálna prokuratúra (GP) SR päť trestných oznámení. Štyri z nich podali fyzické osoby, jedno z nich bolo anonymné. Pre TASR to uviedla hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

 Tri trestné oznámenia sa týkali zákonnosti postupu konkrétnych osôb pri organizovaní verejných zhromaždení, dve boli postúpené prokurátorovi Krajskej prokuratúry v Bratislave na ďalší zákonný postup. 

"O týchto trestných oznámeniach bolo trestné konanie skončené uznesením policajta z 28. júna 2018, ktorý trestné oznámenia odmietol. Sťažnosť jedného z oznamovateľov zamietol ako nedôvodnú prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava I.," poznamenala Predajňová.

Jedno trestné oznámenie sa týkalo finančného statusu organizátorov verejných zhromaždení. Prokurátor trestného odboru GP SR trestné oznámenie z dôvodu príslušnosti postúpil 5. septembra 2018 prokurátorovi Krajskej prokuratúry v Bratislave na ďalší zákonný postup. "Ani v tejto trestnej veci prokurátor trestného odboru GP SR dohľadovú právomoc nad trestným konaním nevykonával," podotkla Predajňová.

Zdroj: hnonline.sk / aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti