Najvyšší súd stále posudzuje žalobu na rozpustenie Kotlebovej strany

24.09.2018 | 16:21
  0
Generálna prokuratúra považuje politickú stranu Kotleba - ĽSNS za extrémistickú s fašistickými tendenciami, ktorá svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu SR, zákony a medzinárodné zmluvy.

Najvyšší súd SR stále skúma procesné podmienky v prípade návrhu na rozpustenie strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS), ktorý podala Generálna prokuratúra SR v minulom roku.

Zatiaľ tak nie je ani vytýčený termín rozhodovania, teda termín verejného či neverejného zasadnutia. Informovala o tom hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová.

"Päťčlenný senát Najvyššieho súdu momentálne skúma procesné podmienky konania, študuje mimoriadne rozsiahly a právne náročný spisový materiál. Senát sa zároveň oboznamuje s mimoriadnym množstvom navrhnutých dôkazov. Súčasťou spisu sú aj niekoľkohodinové audiovizuálne záznamy," hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová.

"Na rozhodnutie o žalobe v tejto veci zákon nestanovuje súdu žiadne lehoty. Snahou senátu je rozhodnúť v čo najkratšom čase," uviedla Važanová. "Senát okrem tejto veci rozhoduje aj v ďalších závažných daňových veciach, v sporoch z hospodárskej súťaže a ochrany životného prostredia," uviedla hovorkyňa Najvyššieho súdu.

"Je potrebné zdôrazniť, že správne kolégium je najzaťaženejším kolégiom najvyššieho súdu a tak nie je možné zatiaľ bližšie informovať o predpokladanom termíne rozhodnutia vo veci," dodala Alexandra Važanová.

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár podal návrh na Najvyšší súd už koncom mája minulého roku.
"Vyhodnotenie rozsiahlych zadovážených podkladov ukázalo, že politická strana Kotleba - ĽSNS ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu SR, zákony a medzinárodné zmluvy. Podľa názoru prokuratúry cieľom tejto politickej strany je odstránenie súčasného demokratického systému v SR," uviedla hovorkyňa Generálnej prokurátory Andrea Predajňová.

Generálna prokuratúra SR podľa jej slov týmto uzavrela prešetrovanie vo veci vyše 170 evidovaných podaní s požiadavkou podať Najvyšší súd SR návrh na rozpustenie tejto strany.

"Nové skutočnosti po podaní návrhu generálneho prokurátora boli zaslané NS SR, nové dokumenty sa týkajú aktuálneho postupu vyšetrovateľa a prokurátora v trestných veciach vedených proti predstaviteľom politickej strany Kotleba - ĽSNS," doplnila Predajňová.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti