Najväčšou hrozbou pre rakúsku bezpečnosť je masová migrácia, vyhlásil vysokopostavený predstaviteľ rakúskej armády

26.07.2018 | 19:43
  0
Rakúsko zaznamenalo od začiatku utečeneckej krízy v roku 2015 zaznamenalo zvýšený počet žiadostí o azyl.

Bezpečnosť Rakúska v súčasnosti v najvyššej miere ohrozuje masová migrácia, uviedol novovymenovaný náčelník generálneho štábu rakúskej armády.

„Migračný problém sa rozvinul do takej miery, že má vyplyv všetky členské štáty Európskej únie,“ povedal vo štvrtok generálmajor Robert Brieger.

Vysokopostavený vojenský predstaviteľ Rakúska tiež uviedol, že „pokiaľ nie je úplne zaručená ochrana vonkajších hraníc, je potrebné konať na národnej úrovni“. Zdôraznil, že hraničné kontroly môžu ochrániť Rakúsko pred „teroristickými hrozbami“.

Rakúsko podobne ako mnohé iné členské štáty EÚ zaznamenalo od začiatku utečeneckej krízy v roku 2015 zaznamenalo zvýšený počet žiadostí o azyl. Rakúsky minister obrany Mario Kunasek minulý mesiac vyhlásil, že pohraničnú stráž EÚ (Frontex) by mala byť posilnená vojakmi a policatmi. Konkrétne by sa to malo týkať Talianska a Grécka. Neskôr by sa podľa neho tieto sily mohli zapojiť do ochrany afrických krajín so súhlasom príslušného štátu.

S myšlienkou vytvoriť špeciálnu jednotku na ochranu vonkajších hraníc EÚ prišiel začiatkom roka 2018 rakúsky minister vnútra Herbert Kickl. Ten v januári tohto roku zdôraznil, že scenár utečeneckej krízy z roku 2015 sa už nemôže viac opakovať. Pohotovostná policajná jednotka by na základe jeho návrhu mala byť schopná reagovať a zaistiť hraničné priechody v priebehu niekoľkých hodín a taktiež vykonať kontroly totožnosti.

Európska komisia (EK) v snahe odbremeniť postihnuté krajiny ponúkla v utorok pomoc členským krajinám, ktoré by súhlasili s prijatím migrantov zachránených na mori, a to formou poskytnutia finančného príspevku vo výške 6000 eur na jedného premiestneného utečenca.

Taliansky vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini návrh Eurokomisie odmietol a povedal, že jeho krajina nežiada o almužnu, ale o ukončenie prílivu migrantov.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti