Nadišiel čas, aby Saudská Arábia začala namiesto terorizmu vytvárať prosperitu

08.12.2017 | 14:44
  0
Iránsky minister zahraničných vecí Džavád Zaríf v rozhovore pre RT obvinil Saudov z dlhoročného vytvárania teroristov a diktátorov.

V programe Worlds Apart na spravodajskej televízii RT minister Zaríf vyhlásil, že Saudská Arábia má bohatú histórii podpory extrémistických skupín. „My nie sme tí, ktorí podporovali Saddáma Husajna, my nie sme tí, ktorí podporovali Taliban ... nie sme tí, ktorí podporovali islamský štát, ani tí ktorí financujú extrémizmus po celom svete,“ uviedol politik.

„Myslím si, že čoskoro si naši saudskí susedia uvedomia, že hada, ktorého vyprodukovali a všetkých hadov, ktorých vytvorili za posledných 40 rokov - či už je to Saddám Husajn, alebo Taliban a islamský štát, sa nakoniec obrátilo proti nim,“ povedal najvyšší iránsky diplomat a zdôraznil, že „nadišiel čas, aby začali pestovať kvety, vytvárať rozvoj a prosperitu, a nie produkovať teroristické organizácie a diktátorov“.

Ohľadne úlohy Saudskej Arábie vo vojne v Jemene vyhlásil, že vojenská koalícia vedená Rijádom ničí túto krajinu a zabíja civilistov. „Teraz je medzinárodne všeobecne známy fakt, že Saudi sa v ich bezohľadnom bombardovaní civilných oblastí v Jemene neštítili zabíjať ani deti a starých ľudí .“

"Hneď od počiatku sme tvrdili, že situácia v Jemene si vyžaduje politické a nie vojenské riešenie. Nie my sme bombardovali Jemen, ale oni,“ upozornil šéf iránskej diplomacie.

Amerického prezidenta Donalda Trumpa obvinil v interview z „obnovenia nevraživosti a nepriateľstva“ voči Iránu. To ako reaguje Teherán je podľa Zarífa len logickou reakciou na správanie sa Washingtonu.

Poznamenal tiež, že vycúvanie Spojených štátov z jadrovej dohody podpísanej medzi Iránom a šiestimi svetovými veľmocami podkopáva dôveryhodnosť USA na medzinárodnej scéne.

„To nie je dobrý signál medzinárodnému spoločenstvu, ale ak sa rozhodnú vysielať tento signál, Irán má na stole viaceré možnosti a tie nie sú obmedzené. Nemyslím si, že tieto možnosti budú pre Spojené štáty príjemné,“ uzavrel minister.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti