Nacizmus – nálepka pre každého

22.03.2017 | 08:25
  0
Po zvolení Trumpa tvrdili, že biely nacionalizmus je formou nacizmu.

Mainstream za posledné roky pridal do slovníka newspeaku slovo, s ktorým sa pokúša obmedziť činnosť proti-systémových osôb -   “nacizmus”  Človek kvôli častému výskytu tohto slova v médiách,  by mohol nadobudnúť pocit, že sa nachádza v období druhej svetovej vojny. Skutočnosť je ale taká, že slovo, ktoré dávnejšie označovalo totalitnú ideológiu, dnes podľa mainstreamu, môže byť  označením každého s iným názorom.     

Po Brexite chytila ľavicu panika z možného prebudenia sa neonacistov. Následne po zvolení Trumpa tvrdili, že biely nacionalizmus je formou nacizmu. The Fader napísal- “Možno budete znieť hystericky, ak budete hovoriť o fašizme, napriek tomu, o ňom hovorte”. V srdci každého voliča Trumpa sa skrýva “škeriaci sa rasista,” napísal  britský žurnalista Paul Mason.  

V našich médiách takisto rezonuje slovo nacizmus pomerne často. Havran označil za “trápnučkého fašistu” Richarda Sulíka za výrok- “Islam nie je kompatibilný s našou kultúrou.”Po protestoch v Holandsku Erdogan nazval holandskú a nemeckú vládu nacistami. Paradoxne práve Erdogan je hlavou štátu, kde nacizmus prekvitá a ľudské práva sa nerešpektujú. 

Naozaj sa nacizmus vrátil? 

Reálnym problémom je neochota ľavicových strán komunikovať s  predstaviteľmi politicky odlišných názorov. Namiesto diskusie nálepkujú a dehonestujú svojich oponentov  označením ako nacista, alebo fašista.  Z tohto vyplýva, že každý, kto nezdieľa názory mainstreamu, je nacista.   

 Panika zo slova nacizmus  má niekoľko spoločenských následkov: 

  • 1. Prejavuje sa špirála mlčanlivosti - jednotlivec s odlišným svetonázorom nemá odvahu vyjadriť si svôj názor, lebo by mohol byť onálepkovaný a vyčlenený zo spoločnosti. V najhoršom prípade nastane extrémna izolácia - napríklad strata zamestnatia.  
  • 2. Odvrátenie pozornosti ľudí od skutočných problémov. 
  • 3. Vďaka panike a neschopným útokom ľavice, skutočným nacistom sila rastie.

Takzvaný populisti naberajú na sile, či už pod zástavou pravice, alebo ľavice. Nemali by sme ignorovať rastúci úspech pravicových strán ako Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko, holandská Strana slobody, francúzsky Národný front a Alternatíva pre Nemecko, ale označiť ich za fašistov a odmietnuť komunikáciu s nimi, je v rozpore s demokraciou. V podstate sa takto umlčia voliči menších strán, ktorí z pochopiteľných dôvodov volili proti systému. Toto vyvoláva u ľudí nespokojnosť, čo môže následne vyústiť do násilia. 

Nacionalizmus je prirodzenou reakciou na globalizmus.  Démonizovať následovníkov Kotlebu, alebo Trumpa ako pešiakov nacizmu len preto, lebo chcú zmenu, nie je spravodlivé.  Je ironické ako mainstream odsudzuje násilie a nenávisť, pričom agresívne vystupuje proti iným názorom. Riešením je ponúknuť lepšiu alternatívu, spoločnosť, kde sa slobodne môže diskutovať aj o citlivých témach.

Norbert Komlós

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti