Na známom parížskom bulvári Champs-Élysées sa strieľalo, útočníci zabili a zranili policajtov

20.04.2017 | 22:45
  0
Podľa predpokladu polície išlo o teroristický útok.

PARÍŽ 20. apríla – Jeden policajt zahynul a ďalší utrpel zranenia pri streľbe na parížskom bulvári Champs-Élysées, kde útočník spustil paľbu na policajtov strážiacich okolie vchodu do stanice metra. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie francúzskej polície.

Podľa parížskej policajnej hovorkyne Johanny Primevertovej útočník zámerne strieľal na policajtov strážiacich okolie vchodu do metra na stanici Franklina Roosevelta. Páchateľa polícia zastrelila. K zodpovednosti za útok sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Spáchal ho údajne jej bojovník “Belgičan” abu Yusuf Beljiki, tvrdí IS.

PÁCHATEĽ SA POKÚSIL UTIECŤ

K incidentu došlo vo štvrtok okolo 21.00 h potom, čo páchateľ vystúpil z auta a spustil paľbu na stojace policajné hliadkovacie vozidlo, pričom jedného policajta usmrtil a ďalších dvoch vážne zranil. Po útoku, pri ktorom podľa BBC utrpel zranenia aj náhodný okoloidúci, sa páchateľ z miesta činu pokúsil za stálej streľby utiecť.

Jeden zo zranených policajtov spolu s kolegom, ktorý sa nachádzal v blízkosti miesta činu, ho však na úteku zastrelili. Polícia celú Champs-Élysées po útoku úplne uzavrela.

ŠLO O TERORISTICKÝ ČIN

Francúzsky prezident Francois Hollande po mimoriadnom zasadnutí bezpečnostnej rady štátu povedal, že štvrtkový útok v Paríži bol teroristickým činom. Parížsky prokurátor Francois Molins v piatok uviedol, že vyšetrovatelia stále preverujú, či páchateľ konal sám, alebo mal komplica.

Francúzska polícia už medzičasom vykonala domovú prehliadku v meste Chelles vo východnej časti metropolitnej oblasti Paríža. Podľa informácií, ktoré sa podarilo získať tlačovej agentúre AP, patrí prehľadávaná nehnuteľnosť v Chelles rodine 39-ročného Karima Cheurfiho.

Dvaja nemenovaní predstavitelia polície predtým pre AP potvrdili, že hlavným podozrivým zo štvrtkového útoku je 39-ročný muž z východného predmestia Paríža, ktorý má záznam v trestnom registri. Denník Le Parisien uviedol, že Cheurfi bol v roku 2001 uznaný za vinného z útoku na policajta.

Zdroj: SITA/THEGUARDIAN/CBS


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti