Na Slovensku začína štátne blokovanie webov, zverejnený zoznam blokovaných

19.07.2017 | 11:21
  0
Na Slovensku v uplynulých dňoch reálne odštartoval proces blokovania webových stránok nespĺňajúcich legislatívu štátom, keď štát realizuje potrebné kroky k blokovaniu prvých desiatich takýchto webov.

Konkrétne ide o zahraničné weby ponúkajúce podľa posúdenia štátu hazardné hry v rozpore so slovenskou legislatívou, najmä nemajúce potrebnú slovenskú licenciu. 

Blokovať takéto weby dostal ako právomoc a povinnosť štát novou podobou zákona o hazardných hrách platnou od začiatku roka, pričom podľa zákona dohľad nad webmi realizovaný Finančnou správou začal 1. júla. 

V pondelok 17. júla Finančná správa prvýkrát zverejnila zoznam stránok, ktoré ide nechať zablokovať. Správa konkrétne identifikovala a oslovila 17 webov prevádzkujúcich podľa nej podľa slovenskej legislatívy nelegálny hazard. Dva svoje ponuky stiahli, piatim plynie lehota zareagovať do desiatich dní a desiati ani po uplynutí lehoty svoje ponuky neukončili. 

Zoznam týchto tak Finančná správa zverejnila a teraz získava potrebný súdny príkaz na ich blokovanie. Po tom, ako ho získa, budú poskytovatelia pripojenia povinní tieto weby blokovať. 

Na zverejnenom zozname sú okrem iného viaceré veľké a známe zahraničné stávkové kancelárie. Konkrétne Finančná správa žiada súd o zablokovanie webov bwin.com, williamhill.com, bet-at-home.com, 1xbet.com, lvbet.com, bet365.com, 888.com, sportingbull.com, eatsleepbet.com a kajot-casino.com. 

Zákon operátorom priamo nepredpisuje ako technicky majú weby blokovať, predpisuje im len povinnosť "zamedziť prístup" k takýmto webom. Či štát operátorom určil bližšie požiadavky inou formou alebo poskytovateľ vyhovie legislatíve aj keď bude len blokovať web na úrovni svojich štandardne nastavovaných DNS serverov a ako naozaj technicky budú operátori weby blokovať zisťujeme. 

Začínajúce blokovanie samozrejme vyvoláva odôvodnené otázky o štátnej kontrole nad Internetom. Hoci v tomto prípade je blokovanie úzko zamerané na jasne špecifikované weby, v závislosti na tom aké technické riešenia operátori majú nasadiť a nasadia môže vytvoriť potenciálne efektívnu infraštruktúru na kontrolu štátu nad Internetom. Infraštruktúra by potenciálne následne mohla byť jednoducho technicky, v prípade politickej vôle, rozšírená aj na ďalšie weby. 

Zdroj: dsl.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti