Na palube ukrajinských lodí boli príslušníci ukrajinskej vojenskej rozviedky, ktorí riadili provokáciu voči Rusku

27.11.2018 | 11:00
  0
Podľa FSB ukrajinské lode vstúpili do ruských teritoriálnych vôd na priamy príkaz kyjevských úradov.

Ruská tajná polícia vypočula posádky ukrajinských vojenských lodí, ktoré boli zadržané v Kerčskom prielive. Oznámila to v pondelok agentúra TASS.

Agenti kontrarozviedky FSB vypočúvali niektorých z 24 Ukrajincov, ktorí boli v nedeľu pri ozbrojenom incidente pri krymských brehoch zadržaní. Ruskí predstavitelia tvrdia, že medzi nimi sú ukrajinskí tajní agenti. Traja námorníci boli podľa ruských aj ukrajinských médií zranení.

Podľa TASS bol napríklad vypočutý istý Andrij Drač, ktorého ruská agentúra označila za operatívcu ukrajinskej vojenskej rozviedky. Stály predstaviteľ Ruska v Bezpečnostnej rade OSN Dmitrij Poljanskij v pondelok na mimoriadnej schôdzi rady v New Yorku vyhlásil, že na palube ukrajinských lodí boli dvaja muži z ukrajinskej rozviedky. Podľa FSB práve oni ukrajinskú "provokáciu" riadili.

Podľa Poljanského zadržané ukrajinské plavidlá takisto prevážali radikálov, ktorí chceli vyhodiť do povetria nový most spájajúci ruskú pevninu s anektovaným Krymom. Most, ktorého výstavba začala v roku 2016, tento rok v máji otvoril pre automobilovú prevádzku ruský prezident Vladimir Putin.

Podľa FSB ukrajinské lode vstúpili do ruských teritoriálnych vôd na "priamy príkaz kyjevských úradov". Ruská tajná služba podľa TASS poskytla novinárom videozáznam údajného výsluchu jedného z ukrajinských vojakov. Muž mal vypovedať, že ruské varovanie, že ukrajinská loď vstúpila do ruských teritoriálnych vôd, zámerne ignoroval. Podľa FSB ukrajinské vojenské plavidlá na ruské lode namierili svoje palubné zbrane ako prvé. Na ruskú varovnú paľbu vraj ukrajinské lode nereagovali.

Ukrajina ruský scenár popiera s tým, že ruský útok bol zámerný, zákerný a bezdôvodný. Tri ukrajinské lode Berďansk, Nikopol a Jany Kapu smerovali z Odesy do Azovského prístavu Mariupol. O ich ceste vraj Ukrajina vopred Rusko informovala v súlade s normami medzinárodného práva.

Zdroj: cas.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti