Na konferencii v Marrákeši schválili migračný pakt OSN

10.12.2018 | 11:41
  0
Migračný pakt odmietli okrem iných krajín Slovensko, Česká republika, Rakúsko, Maďarsko, Poľsko, Spojené štáty či Austrália.

Viac ako 160 krajín v marockom Marrákeši schválilo nezáväzný Globálny pakt Organizácie Spojených národov (OSN) o migrácii, ktorého cieľom je zabezpečiť bezpečnú, riadenú a humánnu migráciu ľudí na svete.

Tvrdia, že pakt je právne nezáväzný

V rámci verejného hlasovania dohodu podporili vysokopostavení predstavitelia 164 štátov vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Hlasovanie bolo súčasťou dvojdňovej medzinárodnej konferencie, ktorá sa začala v pondelok.

Generálny tajomník OSN António Guterres na začiatku konferencie uviedol, že chce odhaliť „nepravdivosti a mýty“ súvisiace s paktom. Podľa neho je pakt „návodom, ako zabrániť utrpeniu a chaosu“, zameraným na prospech každého.

Od roku 2000 podľa jeho slov zomrelo viac ako 60-tisíc migrantov v pohybe, a to je „zdrojom kolektívnej hanby“. Šéf OSN vysvetlil, že pakt nedovolí organizácii vnucovať migračnú politiku členským štátom a je právne nezáväzný.

Migračný pakt odmietlo aj Slovensko

Guterres zdôraznil, že väčšina migrácie nie je z Juhu na „globálny Sever“, ale medzi južnými štátmi, a tiež že nie je pravda, že vyspelé krajiny nepotrebujú migráciu. Zároveň dodal, že dúfa, že sa k paktu raz pridajú krajiny, ktoré sa na konferencii nezúčastňujú.

Globálny rámec pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu vypracovala OSN v júli. Podľa podporovateľov môže migrácia pomôcť národným ekonomikám v oživení pracovných síl v bohatých krajinách a prostredníctvom prevodov poskytnúť zdroj financií pre chudobnejšie štáty.

Riadená migrácia môže podľa nich zachraňovať životy. Odporcovia paktu, naopak, argumentujú, že by mohol ohroziť národnú suverenitu, a obávajú sa tiež prílevu migrantov. Migračný pakt odmietli okrem iných krajín Slovensko, Česká republika, Rakúsko, Maďarsko, Poľsko, Spojené štáty či Austrália.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti