Most-Híd v súvislosti s prijatím migračného paktu OSN podporuje Lajčáka

07.11.2018 | 13:32
  0
Most-Híd vo svojom stanovisku uviedol, že dokument neohrozuje suverenitu Slovenskej republiky a politické strany by ho nemali zneužívať na vytĺkanie lacných politických bodov šírením poplašných správ.

Postoj strany Most-Híd ku globálnemu paktu o migrácii, ktorý pripravila Organizácia Spojených národov, je jasný a zhoduje sa so stanoviskom ministerstva zahraničných vecí. Informovala o tom hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

„Tento nezáväzný politický dokument neohrozuje suverenitu Slovenskej republiky a ponúka priestor pre konštruktívnu diskusiu aj na úrovni medzinárodného spoločenstva, aj na Slovensku, aj v rámci koalície. Kým opatrnosť je na mieste, strašenie občanov je nežiaduce. Predmetný pakt OSN by politické strany nemali zneužívať na vytĺkanie lacných politických bodov šírením poplašných správ napríklad o povinných kvótach, ktoré strana Most-Híd jednoznačne odmieta a ktoré dokument OSN ani nemá ambíciu zavádzať,“ píše Most-Híd v stanovisku s tým, že prijatie spoločného uznesenia v parlamente v tejto chvíli preto nepovažuje za opodstatnené.

SNS je proti migračnému paktu

To navrhla v stredu koaličná SNS, ktorá je proti tomuto dokumentu. To, či dokument Slovensko prijme, nemusí odsúhlasiť ani vláda. K dokumentu sa vyjadril začiatkom týždňa aj premiér Peter Pellegrini. Podľa neho Slovensko svoju pozíciu v otázke migrácie nemení, ale ostro odmieta zneužívanie a bezdôvodné účelové strašenie občanov témou migrácie v rámci kampane ku komunálnym voľbám.

Koaličná Slovenská národná strana (SNS) chce, aby sa kompaktom o migrácii zaoberalo nielen ministerstvo zahraničných vecí, ale Koaličná rada a následne Národná rada SR, ktorá by odmietla pristúpenie k tomuto paktu.

Dokument je podľa podpredsedu SNS Jaroslava Pašku a predsedu poslaneckého klubu SNS Tibora Bernaťáka rozporuplný, myslia si, že stiera rozdiely medzi legálnou a nelegálnou migráciou a hoci je právne nezáväzný, ak ho krajina prijme, musí plniť záväzky, ktorých plnenie bude OSN posudzovať.

Dokument vypracovalo Valné zhromaždenie OSN počas Lajčákovho predsedníctva

Paškovi sa nepáči, že tento dokument, ktorý vypracovávalo Valné zhromaždenie OSN aj pod vedením Miroslava Lajčáka, by sa mohol stať prameňom práva do budúcnosti, najmä v oblasti ľudských práv.

„Migranti by sa mohli uchádzať o presunutie kdekoľvek chcú,“ dodal. SNS berie na vedomie informáciu ministerstva zahraničia, že dokument nezasahuje do slovenskej legislatívy.

„Rešpektujeme pozíciu ministerstva, ale vnímame to tak, že v rámci regiónu budeme musieť rešpektovať názory susedov a nemali by sme sa veľmi odlišovať od ich pozícií,“ uviedol Paška.

Pakt odmieta Maďarsko, Rakúsko, Česko aj Poľsko

Od prípravy dokumentu odstúpili ako prvé Spojené štáty pod vedením Donalda Trumpa, neskôr odstúpilo Maďarsko a Rakúsko, nepristúpi k nemu ani Česko a Poľsko.

Kompakt, ktorý pripravilo Valné zhromaždenie OSN, nie je právne záväzný dokument. Lajčák sa už v minulosti vyjadril, že o dokumente kolujú rôzne mýty, faktom však je, že kompakt o migrantoch v žiadnom prípade nespochybňuje výlučnú zodpovednosť štátov rozhodovať o tom, kto môže prekračovať hranice.

Lajčák sa oháňa ekonomickými dôvodmi

Cieľom kompaktu je zabrániť tomu, aby neboli ľudia znevýhodňovaní len preto, že sú cudzinci. „Dnes, podľa oficiálnych údajov, 258 miliónov ľudí na svete sú migranti. Pričom to nie je tak, že všetci chcú ísť do Európy. Tretina tokov je v rámci globálneho juhu, zhruba 80 percent africkej migrácie sa deje iba na africkom kontinente. Na severe je zase takmer 30 percent migrácie v rámci krajín, ktoré patria do Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu,“ vysvetlil ešte počas svojho pôsobenia v OSN Lajčák.

Pripomenul, že aj zástupcovia slovenského priemyslu hovoria, že ak má naša ekonomika rásť, nezaobídeme sa bez pracovnej sily z iných krajín, teda bez migrantov. „Na Slovensku sa migrácia zamieňa so žiadosťami o azyl, ale migrácia, to sú ľudia, ktorí z akýchkoľvek pohnútok – dobrovoľne alebo vynútene – žijú v iných krajinách,“ dodal.

„V podstate ide o to, aby naši ľudia, ktorí pracujú ako zdravotné sestry v Rakúsku, Írsku, neboli zneužívaní len preto, že sú cudzinci. Tiež by nikto nemal dostávať nižšiu mzdu len preto, že je migrant,“ dodal pred časom Lajčák. K dokumentu sa vyjadril aj minulý týždeň. „Vnímam, že táto téma rezonuje aj v slovenskej verejnosti. Chcel by som vyzvať všetkých, aby neklamali,“ povedal s tým, že je k tejto téme potrebná odborná diskusia vo vecnej rovine.

Globálny kompakt o migrantoch je prvý dokument, ktorý sa venuje problematike migrácie. Doterajšie dokumenty sa venujú utečencom.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti