Most-Híd nezdieľa názory SNS, ktoré prezentoval Danko. Podpredseda klubu Smer Miroslav Číž tvrdí, že ich treba vnímať

18.04.2018 | 13:32
  0
Číž rozumie rozdielnym stanoviskám SNS a Most-Híd v otázke nedávnych útokov na Sýriu. Premiér však podľa neho musí vyjadrovať celú koalíciu.

Premiér Peter Pellegrini považuje súčasnú koalíciu za jedinú záruku stability pre Slovensko, informoval Úrad vlády v reakcii na vystúpenie predsedu SNS Andreja Danka. Šéf SNS kritizoval komunikáciu v koalícii potom, ako sa Pellegrini stal premiérom.

Pellegrini sa stretne s Dankom

Pellegrini chce na štvrtkovom stretnutí so SNS uistiť národniarov, že je ich spojenec a nie nepriateľ. Povedal to pred rokovaním parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií v reakcii na rozhodnutie predsedníctva SNS.

Predseda vlády by zároveň uvítal, keby partneri neriešili nedorozumenia cez médiá, ale za rokovacím stolom.

Pellegrini si nemyslí, že šéf SNS Andrej Danko má s ním problém. „Pravdepodobne ma chce viac spoznať,“ podotkol Pellegrini, podľa ktorého si nedorozumenia vysvetlia. „Tragédiu by som z toho nerobil,“ uviedol. Zároveň deklaroval, že vytvorí podmienky na to, aby nominanti SNS mohli napĺňať svoje priority.

Premiér verí, že po vydiskutovaní si nedorozumení bude môcť on a celá vláda ďalej pracovať. „Rád by som už pracoval a nie len každý deň reagoval na konšpirácie,“ doplnil. Zároveň sa ospravedlnil Dankovi, že ho vopred neinformoval o odchode policajného prezidenta Tibora Gašpara. Tvrdí, že v ten deň bol veľký zhon a chcel konať len v prospech koalície. O nominácii na ministra vnútra budú hovoriť na koaličnej rade.

Fico: Pellegrini má moju podporu

Predseda koaličného Smeru a expremiér Robert Fico vníma rozmanitosť programov a priorít koaličných strán. Súčasnú vládnu trojku však považuje za jedinú zmysluplnú alternatívu. Uviedol to v reakcii na slová šéfa SNS Andreja Danka.

„Za kľúčové považujem programové vyhlásenie vlády, pri napĺňaní ktorého má Peter Pellegrini moju plnú podporu i celého vedenia strany,“ dodal Fico.

Most-Híd nezdieľa názor SNS

Strana Most-Híd nezdieľa názory SNS, ktoré prezentoval jej predseda na tlačovej konferencii po rokovaní predsedníctva strany. „Nevnímame žiadne posuny vládnej koalície v zásadných politických otázkach. Ak by sme nadobudli takýto pocit, budeme to riešiť, tak, ako vždy doteraz: vo vnútri koalície. Pre nás platí programové vyhlásenie vlády, ktoré je v zahraničnej politike jednoznačné,“ informoval Most-Híd.

V prvom rade je podľa strany nevyhnutné sústrediť sa na dôležité a vážne úlohy, ktoré stoja pred Slovenskom. „A tomu určite nepomáha riešenie problémov a prípadných nezhôd pred médiami a verejnosťou,“ uvádza sa v stanovisku strany.

Poslanec strany Most-Híd Peter Kresák pre Pravdu uviedol, že si nemyslí, že situácia je veľmi vážna. „Doba bola taká rýchla, že nebol čas, aby sa osobne o všetkom informovali. Ani predseda Bugár určite o všetko nevedel a neurazil sa. Ale nemyslím si, že to je niečo vážnejšie,“ reagoval Kresák.

Číž: Veci sa pravdepodobne nekonzultovali, čo je chyba

Podpredseda klubu Smer Miroslav Číž hovorí, že doba je turbulentná a problémy, o ktorých predseda SNS hovoril, treba vnímať. „Sú veci, ktoré riešime vnútorne a trochu sa zanedbala tá koaličná etika. Veci sa pravdepodobne nekonzultovali, čo je chyba, ale predpokladám, že na zajtra avizovanom stretnutí sa tieto veci vyriešia. Sú nové podmienky a treba preto nastaviť nové mechanizmy fungovania. Nepochybne sa medzi koaličnými partnermi vytvára aj nejaký mechanizmus osobnej dôvery a teraz je asi potrebné chvíľu počkať,“ myslí si Číž.

Číž rozumie stanovisku SNS v otázke nedávnych útokov na Sýriu. „Faktom ale je, že je aj ďalší koaličný partner Most-Híd, ktorý má tendencie skôr preferovať spojenecké stanoviská aj napriek absencii dôkazov a že môže dochádzať k porušeniu medzinárodného práva. Premiér musí vyjadrovať celú koalíciu, čo nie je jednoduché. Je nový premiér, trvá turbulencia okolo ministra vnútra a najnovšie aj okolo šéfa policajného zboru, takže je aj trošku nervozity. Treba ale trochu počkať,“ myslí si Číž.

Porovnanie Pellegriniho pozície v koalícii a vláde s bývalou premiérkou Ivetou Radičovou si podľa Číža ale mohol Danko odpustiť. „Myslím si, že aj pán predseda SNS mohol zdržanlivejší a tieto veci predovšetkým riešiť na koaličnej rade. Nepochybne nastáva situácia, že je silný predseda strany a na základe atmosféry v spoločnosti aj nový premiér. V danej chvíli je dôležitý pokoj a vytváranie koaličného komfortu, ale všetkých troch členov koalície. Samozrejme treba zvažovať aj okolnosti, za ktorých sa ten komfort môže vytvoriť. Osobne som nešťastný z akýchkoľvek aktivít, ktoré smerujú k tomu, že sa vytvárajú rôzne zbytočné spory v koalícii,“ dodáva Číž s tým, že všetky zásadné veci súvisiace so správou štátu sú v schválenom programovom vyhlásení, za ktoré sa jednoznačne postavili všetky poslanecké kluby.

Jarjabek: Radičovú povalili vlastní

Podľa poslanca Smeru Dušana Jarjabka je aktuálna situácia v koalícii pochopiteľná, pretože nový premiér Peter Pellegrini je vo funkcii len krátko.

„Nového premiéra máme len niekoľko dní a zatiaľ ešte nie je mechanizmus zavedený tak, ako s predchádzajúcim premiérom Robertom Ficom. Pellegrini vstúpil do hry až šialene rýchlym spôsobom, hneď letel do Bruselu. Je to šialené tempo, ktoré prežívame všetci a z toho pochopiteľne vyplývajú aj takéto nedorozumenia. Nie je asi čas na to, aby sa koaličná rada mohla vzhľadom na túto hektiku normálne dohovoriť. Som ale presvedčený, že toto sa uhladí a začne normálna pravidelná komunikácia, len treba vyriešiť tie najzásadnejšie veci vedenia štátu,“ reagoval pre Pravdu poslanec Smeru Dušan Jarjabek na vystúpenie predsedu SNS Andreja Danka.

Prirovnanie Pellegriniho k Radičovej sa mu však vhodné nezdá. „Pani Radičovú povalili vlastní, ale toto tu u nás nehrozí, čiže toto prirovnanie sa mi zdá, aby som sa diplomaticky vyjadril veľmi nepresné,“ povedal.

Napätá situácia v koalícii sa však podľa neho časom upokojí. „Bude to zložitejšie a bude treba veľa trpezlivosti z každej strany. Netreba strácať nervy, to je to najdôležitejšie. Je to všetko otázka osobných stretnutí a osobných dohovorov. Chce to len čas, pevné nervy a hlavne istú dávku zodpovednosti,“ dodal Jarjabek.

Zdroj: pravda.sk

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti