Moslimovia nie sú kompletní ľudia

28.11.2017 | 12:43
  0
Švédsky politik predstavil stupnicu ľudskosti. Na jednom konci umiestnil ľudí a na druhom mohamedánov.

Predstaviteľ švédskej antiimigračnej strany Švédsky demokrati (SD) na zjazde svojej strany vystúpil s kritickými poznámkami na adresu moslimov. Viacerí členovia SD sa od jeho výrokov dištancovali. Martin Strid na základe svojich výrokov teraz čelí vylúčeniu zo strany.

Podľa rôznych miestnych médií Strid zhromaždeným členom jeho materskej strany povedal, že existuje stupnica ľudskosti od 1 do 100, na ktorej môžu byť umiestnení moslimovia. Poznamenal však, že nie všetci z nich sú 100-percentní ľudia.

"Na jednej strane stupnice ste 100-percentný človek, osoba a všetko, čo je súčasťou tohto konceptu. Na jej druhom konci ste 100-percentný mohamedán," vysvetlil politik. Vo svojom príhovore sa ďalej zmienil, že "všetci moslimovia, vrátane militantov z tzv. islamského štátu sú blízko druhého konca pomyselnej stupnice".

Švédsky politik dodal, že bývalí moslimovia podstúpili dosť dlhú cestu na ceste byť kompletným človekom. Zdôraznil tiež, že jeho zámerom je "oslobodiť moslimov od islamu s cieľom, aby sa neskôr pripojili k Švédskym demokratom".

Stridov plamenný prejav bol zaznamenaný švédskou televíznou spoločnosťou SVT.

Členovia SD sa od jeho komentárov dištancovali. Tajomník strany Richard Jomshof v tejto súvislosti očakáva, že Strid bude z SD vylúčený. Predseda Švédskych demokratov Jimmie Åkesson v rozhovore pre SVT uviedol, že Stridove poznámky "sú to najhoršie, čo v tejto súvislosti počul". Upozornil, že niečo také má "veľmi blízko k rasizmu".

Martin Strid sa neskôr za svoje poznámky ospravedlnil: "Bolo to veľmi nešťastné a vyjadril som sa veľmi neohrabaným spôsobom," uviedol v rozhovore pre agentúru TT.

"Poznám veľa moslimov a mám medzi nimi veľa dobrých priateľov. Ľudia sú samozrejme ľudia," uzatvoril svoje stanovisko politik.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti