Moslimku poslal francúzsky súd do väzenia na pol roka, pretože nosila nikáb

18.05.2018 | 11:59
  0
Jej odsúdenie vyvolalo hnev medzi francúzskou moslimskou komunitou.

Pobúrenie vo francúzskej moslimskej komunite vyvolalo rozhodnutie tamojšieho súdu potrestať ženu šesťmesačným väzením za odmietnutie požiadavky zo strany policajta, aby si dala z tváre preč moslimský závoj nikáb.

Moslimku zadržala polícia v juhofrancúzskom meste Toulouse za dramatických okolností. Dôvodom bol spomínaný závoj, ktorého nosenie je v krajine zakázané. Mužom zákona sa žena údajne preukázala nekvalitnou fotokópiou svojho preukazu totožnosti a odmietla zdvihnúť závoj, aby mohla byť identifikovaná. Po viacerých pokusoch policajtov odstrániť ho, začala kričať o pomoc. Následne bola zatknutá a odvedená na políciu.

Policajti boli počas incidentu konfrontovaní skupinou približne 30 ľudí. Zhromaždený dav sa snažili rozptýliť pomocou slzotvorného plynu a varovnými výstrelmi do vzduchu. Incident vyvolal v meste nepokoje, pri ktorých došlo k podpáleniu asi desiatich áut.

Súd v meste Toulouse 37-ročnú ženu vo štvrtok poslal za mreže na pol roka. Stíhaná je za pohŕdanie, kladenie odporu a vyhrážaniu sa policajtom smrťou. Na základe rozhodnutia sudcu musí zaplatiť aj pokutu 100 eur a sumou 1000 eur má odškodniť oboch strážcov zákona.

Po zatknutí žena odmietla policajnú verziu udalostí a povedala, že policajti ju urážali. Taktiež poprela, že by mala na sebe nikáb.

Jej odsúdenie vyvolalo hnev medzi francúzskou moslimskou komunitou. Stránka Islam & Info Facebook, ktorá má viac ako 400 000 fanúšikov, uverejnila vyhlásenie, v ktorom verdikt súdu odsúdila a pripomenula, že polícia ženu obťažovala. “Islamofóbna nespravodlivosť je Francúzsku prítomná na všetkých úrovniach,“ skonštatovali predstavitelia komunity.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti