Moskva zareaguje protiopatreniami na vybudovanie americkej vojenskej základne v Poľsku

28.05.2018 | 14:02
  0
Varšava chce na svojom území trvalo rozmiestniť amerických vojakov.

Hovorca ruského prezidenta v reakcii na vybudovanie americkej vojenskej základne v Poľsku zdôraznil, že Varšava má zvrchované právo na podobný krok. Upozornil však, že Moskva je na rozšírenie infraštruktúry NATO pripravená reagovať.

„Záleží na tom, aký typ základne to bude. Postupné rozširovanie vojenskej infraštruktúry NATO smerom k našim hraniciam a bezprostredný prístup vojenskej štruktúry NATO k našim hraniciam, v žiadnom prípade neprispieva k bezpečnosti a stabilite kontinentu. Naopak, tieto expanzívne kroky nevyhnutne vedú k protiopatreniam ruskej strany v snahe o rovnováhu,“ povedal Dmitrij Peskov.

Poľsko ponúklo až dve miliardy dolárov (asi 1,7 miliardy eur) ako príspevok k trvalému rozmiestneniu amerických vojakov z tankovej divízie na svojom území.

Dokument hovorí o potrebe vytvorenia spoločných vojenských zariadení, ktoré prispejú k pružnejšiemu pohybu amerických ozbrojených síl. „Spoločne môžu Spojené štáty a Poľsko vybudovať ešte silnejšiu väzbu, ktorá zaručuje ochranu, bezpečnosť a zaistenie slobody vlastných obyvateľov,“ uvádza sa v materiáli.

Poľské ministerstvo obrany sa domnieva, že rozmiestnenie amerických vojsk v Poľsku vyšle Rusku správu, že Washington je vo východnej Európe pripravený chrániť svojich spojencov.

Po vypuknutí konfliktu na Ukrajine v roku 2014, zvyšuje Severoatlantická aliancia svoju prítomnosť vo východnej Európe vo významnej miere. Rusko s tým opakovane vyjadruje nesúhlas a argumentuje oslabovaním regionálnej stability. Varuje tiež pred novými pretekmi v zbrojení.

Zdroj: sputniknews.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti