Moskva považuje americkú prítomnosť v Sýrii za okupáciu

23.11.2017 | 17:39
  0
Američania chcú po porážke teroristov v krajine zotrvať a ovplyvňovať jej smerovanie.

Rusko skritizovalo nerešpektovanie medzinárodného práva zo strany Washingtonu v nadväznosti na správu, že americké vojská zostanú po porážke tzv. islamského štátu v Sýrii. Spojené štáty ako dôvod tohto kroku uvádzajú zámer podporiť miestne kurdské sily, ako aj vyvíjanie tlaku na Damask.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharova vo štvrtok uviedla, že americká prítomnosť v Sýrii nemá legálny základ. "Sú tam nielen bez povolenia Damasku, ale aj v priamom rozpore s prianím sýrskej vlády. To, čo robia, možno v skutočnosti označiť ako okupáciu," upozornila Zacharová.

Rezort ruskej diplomacie týmto spôsobom reagoval na článok zverejnený v americkom denníku Washington Post, ktorý v stredu citoval nemenovaných amerických predstaviteľov, že zámerom Trumpovej administratívy je po porážke teroristov v Sýrii ovplyvnenie politických záležitostí v tejto blízkovýchodnej krajine.

"Americký minister obrany James Mattis 13. novembra otvorene povedal, že americké jednotky neopustia Sýriu, pokiaľ sa v štáte politickou rezolúciou nedosiahne dostatočný pokrok. Predpokladáme teda, že ide o podmienky v rámci ktorých chcú Spojené štáty svojvoľne diktovať," vysvetlila Zacharova.

"Pri viacerých príležitostiach sme zaznamenali, že podobné vyhlásenia spôsobujú pochybnosti, aké sú skutočné ciele koalície vedenej Spojenými štátmi v Sýrii," uzatvorila hovorkyňa ministerstva.

Biely dom už pred tým odôvodnil svoje nasadenie v Sýrii potrebou bojovať proti tzv. islamskému štátu. Teraz, keď sú džihádisti na území Sýrie v defenzíve, americkí predstavitelia menia svoju rétoriku a pokúšajú sa zdôvodniť, prečo armáda Spojených štátov zostáva na území suverénneho štátu, do ktorého neboli nikým pozvaní.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti