Moskva obvinila Ukrajinu z agresie a provokácie voči Rusku

26.11.2018 | 11:06
  0
Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí informovala, že Rusko si po incidente v Azovskom mori predvolá ukrajinského diplomata.

Námestník ruského ministerstva zahraničných vecí Grigorij Karasin tvrdí, že nedeľná "provokácia Kyjeva" v Azovskom mori mala za cieľ "zatriasť Ukrajinou vyhlásením stanného práva" a zosilniť sankcie uvalené na Rusko.

"Cieľ provokácie (Kyjeva) je zjavný: zatriasť Ukrajinou vyhlásením stanného práva, mobilizovať protiruské nálady a sprísniť protiruské sankcie," vyhlásil Karasin v pondelok podľa agentúry RIA Novosti.

Porošenkova prezidentská kampaň

Karasin dodal, že na pozadí týchto krokov sa "ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi bude ľahšie spúšťať jeho predvolebná kampaň".

Rusko tvrdí, že tri lode ukrajinského námorníctva v nedeľu narušili ruskú morskú hranicu a následne nereagovali na upozornenia sprevádzajúcich ruských lodí. Pohraničná stráž a ruská Čiernomorská flotila boli tak nútené zastaviť ich plavbu aj s použitím zbraní.

Ukrajina nateraz nemá žiadne oficiálne informácie o osude členov posádky troch svojich plavidiel. Podľa vedenia Ukrajiny boli pri incidente zranení šiesti ukrajinskí námorníci.

Agresívne a provokatívne akcie Ukrajiny

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v pondelok vo vysielaní televízia Rossija 24 informovala, že Moskva si v súvislosti s incidentom predvolá ukrajinského chargé d'affaires v Rusku Ruslana Nimčynského.

Hovorkyňa vysvetlila, že dôvodom pre toto predvolanie sú "agresívne a provokatívne akcie ukrajinskej strany".

"Nejde len o nedodržanie právnych noriem zo strany Ukrajiny, ale o plánované provokácie a agresívne akcie," vysvetlila Zacharovová a dodala, že "táto provokácia a celý komplex provokatívnych akcií boli vopred pripravené".

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti