Modlitby z minaretov obohatia švédsku spoločnosť, uviedol miestny imám

14.02.2018 | 16:10
  0
Moslimská nadácia v meste Växjö dala na políciu žiadosť hlásať modlitby cez reproduktory.

Švédsky imám zdôraznil, že moslimovia nie sú vo Švédsku „návštevníkmi" a dodal, že do tejto škandinávskej krajine prišli žiť natrvalo. Pripomenul tiež, že trojminútové modlitby vysielané prostredníctvom reproduktorov na tamojších mešitách každý piatok, prispievajú k lepšej integrácii.

Moslimská nadácia v meste Växjö sa od švédskej polície dožaduje povolenia vysielať z reproduktorov umiestnených na minaretoch islamské modlitby. Podľa nadácie tento krok prispeje v meste k lepšej integrácií. V žiadosti sa uvádza, že modlitby by sa mali konať raz do týždňa.

„Domnievam sa, že je to dobré pre integráciu a týmto krokom sa potvrdí náboženská sloboda. Moslimovia neprišli do Växjö na návštevu, my tu žijeme,“ uviedol imám Abu Helal s týml, že vysielanie moslimských modlitieb obohatí švédsku kultúru.

Podľa Helala budú modlitby vysielané prostredníctvom reproduktorov pozitívne vplývať ne mesto Växjö a narastajúca moslimská komunita sa tak bude môcť v meste cítiť ako doma.  Helal zdôraznil, že moslimovia musia byť hrdí na svoju kultúru a nemali by sa skrývať. Priznal, že zo začiatku zaznievali na moslimskú komunitu kritické názory, avšak teraz sa domnieva, že tento prístup sa v dlhodobom horizonte v meste zlepší. Imám tiež prišiel s plánom vybudovať v meste ďalšiu mešitu, ktorá by uspokojila potreby miestnej komunity.

Polícia, ktorá sa prípadom povolenia zaoberá však neuviedla, či a kedy bude žiadosť moslimskej komunity schválená. Ako uviedla, hlavné slovo v tejto záležitosti bude mať Výbor pre životné prostredie a ochranu zdravia a na základe jeho rozhodnutia preskúma polícia možné bezpečnostné riziká. Portál Sputnik v tejto súvislosti pripomenul, že podobné povolenie bolo predtým už udelené v Štokholme.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti