Mladí rakušania plánovali džihádistický útok na policajnú stanicu

13.02.2018 | 16:58
  0
Jeden z nich bol čečenský utečenec, ktorý je členom islamského štátu.

Dvaja rakúski tínedžeri boli obvinení z plánu zabiť čo najviac príslušníkov polície  v džihádistickom útoku na policajnú stanicu v Rakúsku. Podľa súdnych dokumentov mal akciu nariadiť člen islamského štátu, ktorý pochádza z Čečenska.

Dvaja 19-roční Rakúšania a 22-ročný Čečenec, ktorý od detstva žili v Rakúsku, predstúpia v stredu pred viedenský súd. Informovala o tom rakúska tlačová agentúra APA.

Hovorkyňa rakúskeho súdu uvedenú správu potvrdila. Neutrálne Rakúsko sa tak po sérií džihádistických útokov na európskom kontinente ocitlo taktiež v hľadáčiku tzv. islamského štátu.

Správa vyšla na verejnosť po tom, ako rakúske úrady zaregistrovali internetovú komunikáciu jedného z obvinených s istým Nemcom, ktorého polícia obviňuje v inom prípade, v ktorom plánoval bombový úrok s pomocou ďalšieho rakúskeho tínedžera.

Čečenec známy pod menom Abu Nuuh inštruoval jedného z podozrivých Rakúšanov ako zabiť rakúskych policajtov. Nuuh prišiel v roku 2005 spolu so svojimi rodičmi do Rakúska, kde sa v roku 2015 zradikalizoval.

Podľa súdnych dokumentov mali podozriví v pláne prepadnúť v rakúskom meste Sankt Pölten obchod zo zbraňami a následne zaútočiť na miestnu policajnú stanicu.

„Plán bol strieľať na policajných dôstojníkov, až kým nezomrieme,“ uviedol vo svojej výpovedi mladý Čečenec. Po anonymnom tipe sa však úradom podarilo plánovaný útok zmariť.

Podozriví sa najskôr k svojmu činu priznali. Neskôr však uviedli, že útok si potom zo strachu a obáv, či ide o správnu vec rozmysleli.

Zdroj: reuters.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti