Mladí britskí labouristi nazvali šéfa NATO fašistom

18.10.2017 | 10:41
  0
Mládežnícke krídlo britskej hlavnej opozičnej strany schválilo dokument, v ktorom generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie vykresľuje ako 'fašistu'.

Vojenský pakt bol mladými labouristami zároveň označený ako “základný kameň imperializmu”.

V návrhu uznesenia organizácia Labour Youth obviňuje politikov v rámci strany britských labouristov zo spoluzodpovednosti za zahraničné konflikty. Veľká Británia by podľa mladých ľavičiarov mala zo Severoatlantickej aliancie vystúpiť.

Dokument mládežníckej organizácie britskej opozičnej labouristickej strany označil generálneho tajomníka Aliancie, ktorým je nórsky ľavicový politik Jens Stoltenberg, za fašistu.

“Labouristi by sa mali zaviazať k odchodu z NATO na základe toho, že už nespĺňa naše potreby kolektívnej bezpečnosti. Navyše je vedená mužom, ktorý je viacerými vnímaný ako autoritár a fašista. Taktiež neustála agresivita NATO spôsobuje, že ľudia vo Veľkej Británii sa nachádzajú viac v nebezpečí ako naopak,” píše sa v dokumente, ktorého názov znie: Podpora Corbynovi a internacionalismu, proti Trumpovi a NATO. Pripomíname, že Jeremy Corbyn je predsedom britských labouristov a svojho času šéfoval aj organizácii “Zastavte vojnovú koalíciu”.

V obsahu uznesenia sa tiež konštatuje, že labouristi sa príliš často podieľajú na schvaľovaní zahraničnej agresie Spojených štátov. Ako príklad je uvedená vojna vo Vietname alebo v Iraku. Treba však dodať, že na rozdiel od Iraku, do vietnamskej vojny britskí politici zaangažovaní oficiálne neboli.

Mládežnícka organizácia zdôrazňuje potrebu, aby bola labouristická strana proti-imperialistická. Labour Youth označili imperializmus za “systém založený na vojne, rasizme a vykorisťovaní”. Severoatlantická aliancia je podľa tohto uznesenia základným kameňom amerického imperializmu.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti