Mladá generácia Talianov sa prikláňa k antisystémovým stranám

08.03.2018 | 14:12
  0
Obavy mladšej generácie súvisia aj s ekonomickým faktorom utečeneckej politiky.

Prieskum agentúry Techne, ktorá sa zaoberá výskumom verejnej mienky odhalil, že 60 percent Talianov vo veku 18-30 rokov hlasovalo v nedeľných parlamentných voľbách za euroskeptické politické strany.

Z výsledkov vyplýva, že v uvedenej vekovej kategórii získal víťaz parlamentných volieb – hnutie Piatich hviezd 44 percent hlasov. V reálnych voľbách toto hnutie skončilo s viac ako 32 percentnou podporou. Lige Severu by svoj hlas odovzdalo 13 percent (17 percent vo všeobecných voľbách) a hnutiu Bratia Talianska by dali svoj hlas 3 percentá Talianov vo veku od 18 do 30 rokov (4 percentá všetkých voličov v nedeľňajších voľbách).

Rokovania o novej koalícii už síce prebiehajú, ale konečné slovo ohľadne poverenia konkrétnej osoby zostavením vlády, bude mať taliansky prezident Sergio Mattarella.

Roberto Jonghi Lavarini z pravicovej strany Bratia Talianska sa po voľbách vyjadril, že možná stredo-pravá vláda sa bude snažiť o zrušenie protiruských sankcií a o užšiu spoluprácu s euroáziou.

Popularita pravicových a antisystémových strán bola zaznamenaná vo viacerých európskych krajinách. Silnú podporu mala vo vekovej kategórii 18-24 rokov francúzska prezidentská kandidátka a zároveň šéfka Národného Frontu (FN) Marine Le Penová.

V dôsledku migračnej krízy je tento trend viditeľný napríklad v Nemecku, Švédsku alebo Grécku. Obavy mladšej generácie súvisia aj s ekonomickým faktorom utečeneckej politiky, keď mnohé štáty vynakladajú značné finančné prostriedky na sociálne zabezpečenie žiadateľov o azyl.

Migračná politika strán establišmentu priniesla v konečnom dôsledku ovocie v podobe zvýšenej podpory antisystémových zoskupení naprieč celou Európou ...

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti