Minisummit o utečencoch: Krajiny EÚ musia nájsť európske riešenie migračnej problematiky

25.06.2018 | 09:58
  0
Taliansko prišlo s vlastným plánom riešenia migrácie.

Neformálne zasadnutie lídrov 16 štátov EÚ na tému azylovej a migračnej politiky, ktoré sa konalo v nedeľu v Bruseli, prinieslo "veľa dobrej vôle" hľadať spoločné riešenia. Na záver tzv. minisummitu to vyhlásila nemecká kancelárka Angela Merkelová.

"Budeme pokračovať v práci na vyriešení týchto problémov v nadchádzajúcich dňoch - pred zasadnutím Európskej rady i po ňom," citovala šéfku nemeckej vlády agentúra DPA. Merkelová pritom narážala na budúcotýždňový riadny summit EÚ v Bruseli.

"Bolo tu dnes veľa dobrej vôle a odhliadnuc od niekoľkých nezhôd sa preukázala veľká jednota," dodala Merkelová.

Prítomní lídri sa podľa nej zhodli na tom, že EÚ by mala podniknúť kroky na obmedzenie nelegálnej migrácie a ochranu vonkajších hraníc, ako aj na tom, že zodpovednosť za jednotlivé stránky tohto problému musia zdieľať "všetky krajiny".

Merkelová v tejto súvislosti zdôraznila, že utečenci si nemôžu "vyberať, ktorá krajina EÚ bude spracúvať ich žiadosti o azyl".

Španielsky premiér Pedro Sánchez po nedeľňajšom neformálnom zasadnutí uviedol, že prítomní lídri neprijali žiadne konkrétne rozhodnutia, zhodli sa však na tom, že je potrebné spoločné riešenie otázok spojených s migráciou.

"Myslím si, že to bol dobrý krok vpred. Všetci súhlasili s tým, že treba mať európsku víziu, spoločnú zodpovednosť za spoločnú výzvu," citovala jeho vyjadrenie DPA.

Taliansky premiér Giuseppe Conte na záver minisummitu povedal, že sa vracia do Ríma "potešený", keďže debata o migrácii v EÚ sa začína uberať "správnym smerom".

Taliansko má vlastný plán riešenia migrácie

Talianska populistická vláda predložila pri tejto príležitosti vlastný desaťbodový plán riešenia migrácie. Jeho súčasťou je podľa DPA zrušenie tzv. dublinského systému, na základe ktorého má byť za azylové konanie v EÚ zodpovedný prvý členský štát, na ktorého územie predmetný utečenec vstúpil, aj zlepšenie prerozdelenia utečencov, zabezpečenie ochrany vonkajších hraníc či zriadenie utečeneckých centier v tranzitných krajinách.

Merkelová ešte pred začiatkom nedeľňajších rokovaní v Bruseli upozornila, že ani na budúcotýždňovom summite EÚ sa zrejme nepodarí nájsť "celkové riešenie problému migrácie".

V záležitosti sekundárnych presunov žiadateľov o azyl v rámci EÚ je podľa nej potrebné dosiahnuť "bilaterálne alebo trilaterálne dohody" medzi jednotlivými členskými štátmi, ktoré budú prospešné pre všetky strany.

Rakúsko presadzuje európske riešenie migračnej otázky

Nezhody ohľadne azylovej a migračnej politiky sa netýkajú iba Nemecka a je preto potrebné hľadať európske riešenie. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz to podľa agentúry DPA povedal v nedeľu v Bruseli, kde sa zúčastňuje na zasadnutí lídrov 16 členských štátov EÚ venovanom uvedenej téme.

"Nejde tu o vnútronemecký spor... Ako zástupca susednej krajiny si prirodzene želám, aby sa Nemecku podarilo nájsť spoločnú vládnu líniu, ale o to dnes nejde," vyjadril sa Kurz na tzv. minisummite, usporiadanom pred budúcotýždňovým riadnym zasadnutím Európskej rady.

Neformálne zasadnutie v Bruseli zvolal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker po tom, ako v Nemecku vypukol spor medzi kancelárkou Angelou Merkelovou a ministrom vnútra Horstom Seehoferom, ktorý, chce pristúpiť k jednostrannému vracaniu časti migrantov priamo zo štátnych hraníc. Merkelová presadzuje "európske" riešenie tohto problému, na čo dostala od vedenia CSU čas do konca júna.

Kurz je považovaný za spojenca bavorskej krajinskej vlády pod vedením Seehoferovej Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU).

Čo sa týka rokovaní na európskej úrovni, rakúsky kancelár vidí šancu na kompromis v oblasti ochrany vonkajších hraníc EÚ a dobudovania pohraničnej agentúry Frontex, pričom považuje za dôležité personálne posilnenie a rozšírenie jej mandátu. "Verím, že ak zvládneme tento krok, k vyriešeniu migračnej otázky sa výrazne priblížime," citovala Kurza DPA.

Počas nadchádzajúceho polročného predsedníctva v Rade EÚ sa chce Rakúsko zamerať práve na tému bezpečnosti a ochrany vonkajších hraníc. V nedeľňajšom rozhovore pre agentúru APA Kurz uviedol, že Rakúsko chce v konflikte ohľadne spoločnej migračnej politiky EÚ plniť úlohu sprostredkovateľa, pričom je potrebné zabezpečiť, aby zostala zachovaná Európa bez vnútorných hraníc.

Zdroj: hnonline.sk / 24hod.sk

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti