Ministerstvo obrany sa rozhodlo kúpiť americké stíhačky F-16

20.06.2018 | 10:38
  0
Americký Kongres už v apríli predbežne schválil predaj stíhačiek Slovensku za 2,5 miliardy eur.

Ministerstvo obrany malo už vybrať stíhačky, ktoré Slovensko nakúpi. Mali by nimi byť americké stíhačky F16 a celková suma nákupu by mala byť niekde medzi jeden a pol a dvoma miliardami eur. Informuje o tom denník SME.

"Záver zo zasadnutia minulotýždňového kolégia ministra obrany je, že Slovensko by malo kúpiť najnovšiu verziu lietadiel F-16 Block 70/72," píše SME s tým, že ministerstvo odmietlo tieto informácie komentovať. 

Minister obrany ešte v roku 2016 oznámil, že Slovensko zvažuje nákup Gripenov.

Podľa oficiálnych informácií sa rozhoduje medzi americkými stíhačkami a švédskymi Gripenmi. Túto informáciu prezentoval aj minister Gajdoš počas víkendovej diskusnej relácie Sobotné dialógy. 

"Mala by zasadnúť Bezpečnostná rada SR a následne rokovanie vlády rozhodne, akým spôsobom bude zabezpečená suverenita vzdušeného priestoru," vysvetlil Gajdoš.

Pôvodne sa malo o stíhačkách rozhodnúť na vláde v júni. Dnes však premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) oznámil, že to tak nebude. Chce vidieť obe ponuky a najmä odstrániť šum, ktorý nákupy sprevádza.

Americký Kongres už v apríli predbežne schválil ponuku na predaj stíhačiek Slovensku za 2,5 miliardy eur. Cena je podľa slovenského ministerstva obrany preventívne navýšená o približne miliardu. 

To, že by mohlo byť o nákupe už rozhodnuté, naznačoval v sobotu aj bývalý minister obrany Ľubomír Galko (SaS). 

"Je to opäť ten istý postup ako pri transportéroch či radaroch. Je už rozhodnuté aj napriek tomu, že niekoľko parametrov hovorí v prospech Gripenov, ktoré sú lacnejšie," priblížil poslanec.

F-16 majú podľa neho lepšie bojové vlastnosti, mínusom je, že majú byť dodané neskoršie ako Gripeny, čo znamená predĺženie životnosti ruských stíhačiek, ktorými Slovensko v súčasnosti disponuje.

Slovensko sa chystá kúpiť 14 stíhačiek, ktoré by mali nahradiť dosluhujúce ruské Migy.

Zdroj: hnonline.sk

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti