Miloš Zeman: Správne, Matteo Salvini! Stop Soros, súhlasím. Ten pán sa snaží organizovať takzvané farebné revolúcie a majdany

22.06.2018 | 12:20
  0
Český prezident poskytol rozhovor portálu Parlamentné listy.

Nemecká kancelárka by si mala preštudovať materiály o povojnovom usporiadaní Európy. V reakcii na jej výroky o odsune Nemcov to povedal pre Parlamentné listy prezident Českej republiky Miloš Zeman. Na jeseň pri svojej ceste do Berlína bude chcieť s Merkelovou o jej výrokoch hovoriť. Taliansky zákaz prijímania lodí s migrantmi je podľa českej hlavy štátu správne rozhodnutie a ostatným lídrom v EÚ chýba fantázia na to, aby lode posielali späť do Afriky. Česko by podľa Zemana malo stiahnuť svoju prihlášku do Rady OSN pre ľudské práva, a to v reakcii na odchod USA z tejto inštitúcie pre jej protiizraelské postoje.

Pán prezident, vyhlásenie kancelárky Merkelovej, ktorá odsúdila odsun sudetských Nemcov, vyvolalo veľký rozruch. Vy ste vyjadrili hlboký nesúhlas. Ako sa dívate na to, že Merkelová takú citlivú tému vôbec otvára?

Zdá sa, že vďaka konfliktom s pánom Seehoferom a možno aj iným konfliktom má pani kancelárka trochu menej stabilnú pozíciu, ako mala v minulosti, a že sa to snaží kompenzovať nie úplne uváženými výrokmi. Predovšetkým by som odporúčal, aby si prečítala knihu Karla Jaspersa Die Schuldfrage, teda Otázka viny, aby si prečítala Postupimskú dohodu a aby si uvedomila, že k odsunu došlo nielen v prípade sudetských Nemcov, ale aj v Poľsku, Maďarsku, na Slovensku, kde boli karpatskí Nemci, a čo vie málokto, dokonca i v Holandsku, holandských Nemcov takisto odsunuli.

Nie je presne z týchto dôvodov výber témy značne nešťastný aj s dosahom na vzťahy s Českou republikou? Spomenuli ste Postupimskú dohodu, takže by tieto výroky Merkelovej mohli niektorí označiť za spochybnenie povojnového usporiadania.

Samozrejme, že áno. Myslím si, že je to krajne nešťastné, a až navštívim na jeseň Nemecko, predpokladám, že o tom budem s pani kancelárkou hovoriť.

Merkelová tie slová vyriekla v čase, keď Nemeckom otriasa škandál pre prijímanie migrantov, keď tamojšie úrady za úplatu nelegálne udeľovali azyl a kancelárka o tom mohla vedieť. Nemecko, ale aj ďalšie štáty EÚ za otvorenú náruč voči migrantom kritizoval Donald Trump. Podľa jeho názoru by sa v USA mali ilegálni migranti zatýkať a nechce, aby jeho krajina skončila ako Európa. Bolo by pre EÚ zlé, keby to celé Merkelová neustála?

Keby to neustála pani kancelárka, tak na jej miesto nastúpi niekto iný, čo sa v demokratickej spoločnosti odohráva úplne bežne. Základná chyba pani kancelárky bola, že otvorila dvere migrácii. Keby ich otvorila len do Nemecka, je to vnútorná vec Nemecka. Ale ona ich otvorila do Európy a to je niečo, na čo nemala právo.

Keď bola reč o migrácii, čo hovoríte na zmenu talianskej vlády, keď minister vnútra Salvini nechal zavrieť prístavy a krajina ďalej neprijíma lode s migrantmi? Považujete to za správne rozhodnutie?

Veľmi správne rozhodnutie.

Nakoniec ich prijali v španielskej Valencii, inak by vraj hrozila katastrofa. Bolo iné riešenie, než ich prijať a zachrániť tak ich život?

Tá loď sa mohla pokojne vrátiť do Líbye a nič by sa nestalo.

Ako si vysvetľujete, že väčšine európskych lídrov to nenapadne?

Nemajú dostatok fantázie.

Maďarský parlament teraz schválil zákon označovaný ako Stop Soros, podľa ktorého má byť podpora migrácie trestná. Najviac sa to dotkne neziskoviek. Čo na ten zámer hovoríte?

Absolútne s ním súhlasím. Myslím si, že pán Soros sa snaží organizovať takzvané farebné revolúcie a takzvané majdany a do toho mu nič nie je.

USA opúšťajú Radu OSN pre ľudské práva, dôvodom je zaujatosť tejto organizácie proti Izraelu. Podľa niektorých predstaviteľov USA ide dokonca o nekonečné nepriateľstvo. Je odchod USA z tejto organizácie správny krok?

Dokonca si myslím, že ani Česká republika by sa nemala uchádzať o členstvo v Rade OSN pre ľudské práva, a to okrem iného z toho dôvodu, že jej predsedá Saudská Arábia, čo pri všetkej úcte k Saudskej Arábii nie je úplný vzor ľudských práv.

Česko kandiduje na členstvo v Rade OSN pre ľudské práva, má sa o tom hlasovať na jeseň počas Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Budete sa tomu snažiť zabrániť?

S novým ministrom zahraničia môžem o tejto otázke hovoriť a môžem sa ho spýtať, či by nezvážil stiahnutie tejto žiadosti.

Celý rozhovor si môžete prečítať TU.

Zdroj: parlamentnelisty.sk

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti