Militanti v Sýrii útočili na civilistov v meste Aleppo jedovatým plynom

25.11.2018 | 12:04
  0
Väčšina z ľudí prijatých do nemocníc mala ťažkosti s dýchaním a rozmazané videnie, uviedli lekári pre štátnu televíziu.

Najmenej 50 civilistov utrpelo v sobotu zranenia po predpokladanom útoku jedovatým plynom, ktorý sýrske povstalecké skupiny uskutočnili vo vládou kontrolovanom meste Aleppo na severe krajiny. Správy o tom priniesli sýrske štátne médiá, povstalci však takéto tvrdenia popreli, informovala agentúra AP.

Ťažkosti s dýchaním

Väčšina z ľudí prijatých do nemocníc mala ťažkosti s dýchaním a rozmazané videnie, uviedli lekári pre štátnu televíziu. Jeden lekár povedal, že dvaja zranení - dospelí a dieťa - sú v kritickom stave. Televízia priniesla zábery zdravotníkov ošetrujúcich mužov a ženy na nemocničných posteliach.

V Aleppe bolo po odpálení projektilov cítiť zápach plynu, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) Rámí Abdal Rahmán. Povstaleckí velitelia a opoziční predstavitelia vládne správy spochybnili. Popreli, že by na Aleppo vystrelili otravný plyn, a obvinili Damask zo snahy narušiť existujúce prímerie a snahy naštartovať politické rozhovory.

Miestny zdravotnícky predstaviteľ Hadž Tahá informoval, že počet hlásených zranených postupne vzrástol na 50, pričom ich príznaky naznačujú, že použitým plynom bol chlór. Sú však potrebné ďalšie testy, dodal. Štátna televízia neskôr uviedla, že vládne jednotky podnikli odvetný úder, pri ktorom zasiahli zdroj útoku. Bližšie podrobnosti nepriniesla.

Skôr v priebehu sobotu pri ostreľovaní povstalcami ovládanej oblasti v susednej provincii Idlib vládnymi jednotkami zahynulo podľa tamojších predstaviteľov najmenej sedem civilistov.

Povstalci chemický útok popierajú

Povstalci to popierajú. „Sú to lži,“ reagoval na vládne tvrdenia na Twitteri líder protivládnych povstalcov Abdel-Salám Abdel-Razak. Opozícia podľa neho nedisponuje žiadnymi chemickými zbraňami. Toto tvrdenie by mohol al-Asadov režim pred občanmi pomerne úspešne spochybniť, keďže Abdel-Razak bol v minulosti vysokopostaveným predstaviteľom sýrskeho vládneho programu vývoja chemických zbraní, a k opozícii sa pridal krátko po začiatku občianskej vojny v roku 2011.

Že by opozičné sily útočili plynom, v sobotu poprel aj hovorca povstalcov Mustafa Sidžárí. Podľa neho vláda vyšla s týmito informáciami von až po tom, čo začala v sobotu napriek prímeriu opäť útočiť na opozičné pozície. Z toho by vychádzalo, že si chemický útok v Aleppe mohla vymyslieť preto, aby ním ospravedlnila naštartovanie vlastných útokov proti opozičným silám.

Protivládni povstalci útočia

Prímerie v Aleppa a Idlibe je v posledných dňoch čoraz krehkejšie. Na Aleppo v uplynulých týždňoch útočia povstalci, pričom na mesto dopadajú rakety. Vláda reaguje protiútokmi na oblasti pod kontrolou rebelov na vidieku. Vzhľadom na neprítomnosť nezávislých pozorovateľov je útoky jedovatým plynom ťažké potvrdiť, píše AP.

Obe strany konfliktu v Sýrii sa však počas vojny z takýchto útokov vzájomne obviňujú.

Zdroj: sme.sk / SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti